SNITTAR
4 pers
2 skivor extra rökt skinka
3 teskedar hackad basilika
Gör så här: Hacka skinkan i småbitar och blanda detta med gräddfil och finhackad lök. Bred ut blandningen på tunnbrödet och rulla ihop och skär brödet i mindre delar. Perfekt mingel förrätt.
MUSSELSOPPA
4 pers
1 nät ekologiska levande musslor
4 dl skalade räkor
1 purjolök
2 charlottenlökar
4 pressade vitlöksklyftor
1 knippe bladpersilja
1 pressad lime
2 teskedar rivet limeskal
4 dl vitt vin
2 dl kokosmjölk
2 dl matlagningsgrädde
4 msk tomatpuré
Gör så här: Skiva purjolök och charlottenlöken fint och stek i smör tillsammans med den pressade vitlöken. Hacka stjälkarna av bladpersiljan fint och tillsätt i grytan. Häll i 4 dl vitt vin och pressa även i limesaften och häll i limeskalet. tillsätt kokosmjölken, matlagningsgrädden och tomatpurén och rör om ordentligt. Till sist ska du ha i musslorna. Musslorna ska vara rengjorda och skrubbade och släng dem som inte sluter sig när du knackar på skalet. Låt musslorna koka några minuter och häll även i räkorna så de får koka en stund.
De musslor som inte öppnat sig vid kokning ska slängas. Häll över persijebladen och servera i skålar tillsammans med bröd. Jag bakade ut min sur-deg och fick ett fint luftigt bröd med skorpyta. Receptet på själva surdegen hittar du här.
BRIETÅRTA
4 personer
1 rund brieost
3 dl blandade nötter och torkad frukt
3 msk mango chutney
Gör så här: Lägg brieosten på en plåt. bred mango chutney över hela osten och toppa sedan med nötterna. Ställ in tårtan i ugnen i 7 minuter i 200 grader. Servera med hårt bröd och kex.
Fantastiskt gott!