- Basilika är inte bara en kryddört utan det är är också en kyrkobyggnad som är byggd i så kallad hallstil.
- Basilikan förknippas oftast med medelhavets länder men basilikan härstammar faktiskt från Indien från början.
- Basilika finns i många olika smaker bland annat anis, citron, kanel mfl.
- Basilikan kan även torkas men då försvinner de aktiva ämnena i bladen och endast smaken bevaras.
- Förr i tiden ordinerades basilikan mot hysteri då de aktiva ämnena i bladen verkar kramlösande och lugnande.
- Har du hudirritation på kroppen så kan du gnida ett basilikablad mot irritationen, basilika dämpar och är även sårläkande.
- Basilika används inom alla typer av matlagning i nästan alla länder i världen.
- Basilika innehåller mycket A-vitamin och betakaroten som båda är ämnen som verkar antioxiderande.
- Basilika är en god källa till K-vitamin, järn, kalcium, mangan, magnesium, C-vitamin och kalium.
Allt bra härstammar från Indien, visste du inte det? 😉
Jag gillar verkligen din ”Visste du det här?”-kategori. Jag har lärt mig flera nya intressanta saker om livsmedel tack vare den. 🙂
Hade jag ingen aning om. Tack för upplysningen!
Kram Malin
Mycket intressant läsning. Tycker det är kul att det är en kyrka. Mycket basilika i Italien!:)
Jag håller med, jättekul med denna kategori! Basilika är nog den örtkrydda jag använder mest.