Sparris kan vara antingen grön eller vit beroende på hur den odlas. Den vita sparrisen växer under jord och skördas när toppskottet bryter fram. Den gröna sparrisen växer ovan jord och skördas när den nått lagom längd.
Sparris hör till vårprimörerna och skördas i mars/april.
Fullvuxen sparris innehåller växtsaft som kan vara irriterande för huden och ge blåsor. men det är ju de unga skotten som vi äter.
Den vita sparrisen passar bäst att kokas. Den gröna sparrisen kan kokas, stekas eller grillas.
Sparris har en mild och fin smak. Den ska inte kokas eller stekas för länge för då förlorar den sin spänst.
Den nedre delen av sparrisen kan vara lite träig i smaken, bryt av några centimeter av sparrisens nedre del så smakar den bättre.
Färsk sparris bör förvaras i kylskåp.
Sparris är både nyttig och kalorisnål och fylld med viktiga vitaminer som K-vitamin, folsyra, E-vitamin.
Är du gravid så är sparris ”the shit”.
Forskning visar att just folsyra minskar risken för cancer i bukspottskörteln med 75%.
I sparris finns asparagin som våra njurar gillar. Sparris har alltså lite detoxeffekt skulle man kunna säga.
Några forskare i Nordkorea har upptäckt att sparris kan lindra baksmälla.
I sparris finns ett ämne som heter glutation som även finns i advokado och valnötter. Glutation är en antioxidant som skyddar mot hjärtsjukdomar och för tidigt åldrande.
Sparris ökar även vårt immunförsvar.
Sparris är vrålgott! Så enkelt är det!
( fakta: wikipedia, sund.nu)
Tack för informationen, intressant!
🙂
Oj så hälsosamt då! Vad bra att jag köpte sparris just idag. 🙂
Absolut! Värsta hälsopinnen:-D
Jisses, så mycket nyttigheter en stång kan innehålla. Rena rama dunderkuren!
Ja visst är det fantastiskt att allt det där får plats i en liten pinne:-D
Yippieee! Sparrissäsong, coming up:)
Tack för fina fakta!
Här ska ätas sparris:-D
Jagvisste typ ingetav det där. En sak vet jag dock – älskarsparris och den vårkänslan den för med sig!
Vårkänslor!!! Ja tack ge mig!
Älskar sparris! Mums 🙂
JA med!!!
Du skriver i Din blogg att vit och grön sparris är samma sak med den skillnaden att den vita sparrisen blir grön när den kommer upp i ljuset. Det är sant, men ändå inte riktigt sant. Det är två helt olika sorter, men nära besläktade.
Bägge tillhör arten Asparagus Officinalis. Sedan finns det många olika sorter precis som med potatis och tomater, som ju är nära besläktade, men så olika.
Den gröna tillhör den mjukskaliga sorten och den vita den hårdskaliga. Det är därför den gröna inte behöver skalas och den växer ovan jorden, medan den vita måste skalas innan den tillagas. Skördar man den under jorden är den vit och behöver fortfarande inte skalas.
Om den vita hårdskaliga sparrisen skulle tillåtas sticka upp ovanför jorden, skulle den mycket riktigt bli grön men klassas som felaktig.
Eftersom det är två olika sorter, så har de också olika egenskaper dels i smakhänseende men även när det gäller hantering.
Den vita sparrisen är den dominerande sorten i Tyskland och den sort som gjort den tyska sparrisen världsberömd.
Det finns flera sorter av vit sparris liksom det finns olika gröna sorter. Den gröna mjukskaliga sparris vi har här hemma har en vackert djupgrön färg, ger hög avkastning och är frosttålig medan den vita tyska sparrisen kräver hög värme och är frostkänslig. Den kan därför inte odlas på våra breddgrader. Den ger också en mycket intensiv smak. Det är den sparrisen, som är basen i den Svenska Sparrisfestivalen, som nu går för 14:e året i rad. Alltid 5-27 maj. Mer finns att läsa på http://www.sparrisfestivalen.nu
Tack för den informationen! Och en egen festival är ju inte illa!!!