Vi är ju ganska lika, jag och Gunde Svan. Åtminstone kände jag mig lite som honom då jag gled runt på ett skidor på självaste påskafton i strålande solsken. Ja förutom att jag inte hade bajs i byxan när jag kom i mål. För er som inte vet så körde faktiskt Gunde Svan ett viktigt mästerskap under sin karriär med en matförgiftning i kroppen. Ja en matförgiftning av den höga grad att karln råkade lägga en brun chokladpudding i sin vita sparkdräkt innan han gled segrade in i mål. Pappskalle eller vinnarskalle? Ja det är frågan? Han berättade hur som helst hela historien glatt i tv-programmet ”Efter 10”! Sånt berättar man bara inte för svenska folket, nej det gör man faktiskt inte.

Hur eller hur så fick jag korv , inte bajs-korv utan bara  helt vanlig grillkorv efter att ha glidit in i mål. Oj vad mat smakar bra när man anstränger sig lite fysiskt.

Påskafton blev en riktigt härlig dag och just den här dagen ser vädermässigt ut att bli likadan.

 Ha nu en riktigt härlig dag!

 

Ett ägg utan påsk eller en påsk utan ägg är som att slå i en spik i väggen med hjälp av en bibel ( det går men det blir inte mycket kvar av bibel, jag talar av egen erfarenhet). Igår pratade man om på tv/nyheterna att färgen gul är mycket giftig både för miljön och för oss människor! Men man behöver inte använda giftiga färger om man inte vill. Här kommer helt naturliga färgämnen som färgar dina ägg! Tillsätt lite vinäger i vattnet för mer intensiv färg.

 GUL: Häll gurkmeja på äggen och slå in i foliepapper och låt äggen koka med folie i vatten. Gul lökskal färgar också äggen gula och gör på samma sätt som med gurkmejan.

 RÖD: Rödbetsskal eller skal från rödlöken. Slå in äggen samman med valfritt skal i folie. Koka i vatten.

BLÅ: Koka äggen i blåbärsoppa, det ger en svag härlig blå nyans. Hackad rödkål ger också äggen en blå färg.

GRÖN: Slå in äggen i folie samman med grön hackad spenat.

HA NU EN RIKTIGT HÄRLIG PÅSKHELG! KRAM PÅ ER<3

 

 

En bit utanför Hultsfred (där jag bor) finner du Fallhults ekogård. En ekologisk gård som föder upp lamm och nötkreatur och som drivs av familjen Schörling. Nu kan man som privatperson på ett enkelt sätt köpa köttlådor och styckningsdetaljer direkt från gården. På hemsidan hittar du priser samt lägger in din beställning väldigt enkelt och snabbt. Som om det inte vore bra nog så kan man dessutom få köttet levererat direkt hem till dörren. Jag själv har fått testa att laga en del av detaljerna och jag älskar lamm i alla dess former. Men jag tycker nästan det är helt omöjligt att hitta svensk lamm i mataffärerna… och ekologiskt? Nej det har jag nog aldrig sett förrän nu faktiskt om jag ska vara helt ärlig.

Här kommer ett busenkelt recept på lammstek som sköter sig själv i ugnen. Var generös med vitlök och gnid in örterna varsamt så ska du se att du kommer sitta och oja dig vid matbordet över hur gott det här är! Och tänk på att du kan köra ekologiskt hela vägen. Det finns faktiskt ekologisk olivolja, creme fraiche osv.

ÖRTIG LAMMSTEK MED ROSTADE ROTFRUKTER OCH CHEVRÈCREME

( 4 pers)

 

LAMMSTEK:

Ca 1 kg lammstek

1 msk fin hackad färsk rosmarin

2 pressade vitlöksklyftor

1 msk olivolja

1 msk flingsalt

ROTFRUKTER:

 4 potatisar

2 morötter

2 palsternackor

olivolja

CHEVRECREME:

100 gr chevreost

2 dl creme fraiche

1 tsk flytande honung

Gör så här: Gnid in lammsteken med hackad rosmarin och pressad vitlök. Blanda salt och olivolja och gnid in detta runt om hela steken. Stek lammsteken i en stekpanna runt om för fin yta. Lägg sedan lammsteken i en ugnsfast form och låt den grilljeras i ugnen i 180 grader tills du får en innetemperatur på 50 grader för medium eller 63 för well done. Låt köttet vila minst 5 minuter innan du skär upp det i skivor. Klyfta rotfrukterna och strö ut dom på en plåt. Droppa lite olivolja ovanpå och rosta rotfrukterna i ugnen i 200 grader i ca 30-40 minuter. Chevrecremen gör du genom att smula ner osten i creme friache ringla i hunong och blanda ihop med sked någon med minut. Ju längre den här cremen får stå ju mer smakar den. Gör den gärna dagen innan om det finns tid.

I helgen var det ingen vanlig dag det var faktiskt min födelsedag. Hurra hurra hurra! Det är egentligen ingen ålder att fira ( 33 !!! jösses jag var ju 25 nyss) men vi gjorde det ändå. Och jag drack champagne och klädde mig i fin klänning och kände mig allmänt högtidlig. Och såklart så ska man ju ha en tårta när man fyller år…. och eftersom jag är en chokladälskare och har en kompis med glutenallergi så fick det bli en jävligt god glutenfri mudcake! Här kommer receptet. Vill du inte ha tårtan glutenfri så byter du ut mjölmixen mot vetemjöl. Ha en riktigt trevlig måndag.

MUDCAKE MED GARNACHE ( ca 15 bitar)

350 gr mörk choklad ( läs innehållsförteckningen för glutenfri)

250 gr smör

1 dl vatten

2 dl socker

3 dl glutenfri mjölmix

1/2 tsk bikarbonat

4 ägg

GARNCHE:

300 gr mörk choklad

2 msk smör

1/2 dl grädde

50 gr valnötter

Valfri mängd riven vit choklad

Gör så här: Smält choklad, smör och vatten på svag värme i en kastrull på spisen. Ställ åt sidan för att kallna.Blanda bikarbonat med vetemjölet. Slå äggen i en bunke. Tillsätt chokladblandningen och mjölmixen. Rör till en jämn smet. Klä en form med bakplåtspapper. Häll chokladblandningen i formen och ställ in i ugnen i 170 grder i ca 1 timme. Låt kakan svallna. Gör garachen genom att smälta choklad, smör och vispgrädde i en kastrull. Är garnachen alldeles för tjock så tillsätt bara lite mer grädde. Dela kakan så du får en botten och ett lock.Bred sedan garnachen i mitten och strö finhackade valnötter och lägg sedan locket på. Bred garnache över hela kakan och dekorera med valnötter och lite riven vit choklad.Ställ in i kylen. Kakan går också bra att frysa( jippie).

Ballonger och bubbel är tvunget på en födelsedag! Decibel blev så fruktansvärt avundsjuk över att jag för en gång skull fick stå i centrum och hon slet i mitt champagneglas som om hon hade grava alkoholproblem. Hon gjorde till och med maskor på strumpbyxorna eftersom hon så gärna ville sätta klorna i min ballong och förstöra hela kalaset. Egentligen skulle man reklamera den där  katten! Om jag fick någon present? Såklart att jag fick! Bland annat ansiktsbehandling som fick mig att hoppa jämnfota, ett par riktigt fula örhängen och massa bra grejer som jag behöver till min träning. Jag skulle kunna fylla år varje dag! Eller åtminstone skulle jag kunna leva med att få presenter dagligen!

 

Släck! För en ljusare framtid! I morgon ( lörd 23:e mars) är det earth hour! Världens största globala klimatmanifestation. En timme då vi släcker våra lampor för att leva lite grönare i vardagen och för att visa att miljöfrågor är något vi behöver ta på största allvar. I morgon kl 20.30-21.30 har jag en kravmärkt middag i magen och sitter och myser med svanenmärkta stearinljus. Jag hittade tyvärr ingen bättre bild på själv med något levande ljus (förutom den här) som kunde passa in i det här inlägget. Bilden är ganska typisk mig. Fråga mig inte varför jag ena stunden sitter superglad och viftar med ett tomtebloss som om allt vore frid och fröjd… och i andra bilden sänker jag tomteblossen något och faktiskt ser lite akut bajsnödig ut???

Hur som helst! Häng på den här utmaningen du också, visa ditt stöd!

  För mig är det en självklarhet att delta!

Alltså när jag gick i småskolan pratade fröken i min klass om att det var regnskogen, skogen och alla växter som försedde världen med luft. Jag fattade inte det där riktigt och jag satt i timmar hemma och stirrade på krukväxterna i fönstret för att se om det verkligen var sant. Hade det varit så att det kom luft från mina blommor så hade det väl kommit bubblor från växten tyckte jag? Det gjorde det aldrig om ni undrar! Och jag förstod verkligen inte det där!

Det är väl så…vissa saker kommer man nog aldrig förstå helt enkelt. Jag förstår exempelvis inte varför spagetti carbonara inte äts oftare här hemma? Det är ju så förbannat snabblagat!

SPAGETTI CARBONARA ( 4 pers)

2 paket bacon, strimlat

2 dl matlagningsgrädde eller vispgrädde

1 dl riven ost, gärna parmesan

2-3 krm svartpeppar

4 äggulor

 

3 portioner kokt spagetti

  Gör så här: Koka pasta enligt anvisning på paketet. Stek upp strimlat bacon och häll på med matlagningsgrädden och tillsätt osten. Krydda med svartpeppar och häll upp pasta på tallrikar och slå carbonaran över. Sätt äggulan i mitten av tallriken och servera!

 

Våren verkar kanske ganska långt borta just nu då den här vintern har varit ovanligt lång. Men vi får inte glömma bort att vi faktiskt kan smygstarta våren inomhus. Sol inne, sol i sinne finns det ju ett gammalt ordspråk som lyder. Själv är jag så grymt sugen på att blåsa ut hela bohaget här hemma, göra om, köpa nytt och ut med allt det gamla men ekonomin tillåter bara små förändringar och en sak i taget, inte allt på en gång. Därför vill jag idag tipsa om en internetsida som heter fyndiq där man kan drömma sig bort och klicka hem inredning i många olika sorters stilar. Just nu är jag galet förälskad i den där industrimöbelstrenden med funktionella, rustika möblerna som både bär kantstötthet och lite rost.

På fyndiq finns inte bara möbler utan öven såndant som hör köket till. Ni vet sånna där nödvändiga bra-att-ha grejer som underlättar för oss matbloggare och för andra matlagningsglada! Hur har jag klarat mig utan en sån här ananasskalare? Det är ju genialiskt och bland det bästa jag sett på länge! Och vitlökskalaren! Vilken grej för hur arg kan man bli på en vitlök när skalet vägrar släppa? Ja hur arg som helst!  🙂

Ja så var det vardag igen och dags att plocka fram ett bra vardagsrecept. Den här gratängen går att göra med pasta också om man så önskar. För pasta är ju kul. Potatisen är ful. Japp, så fick jag till ett rim i det här inlägget också.

POTATIS OCH FÄRSGRATÄNG ( 6 pers)

Fyllning:

ca 500 gr bland-nöt eller lammfärs

1 gul lök

1 krm spiskummin

1 krm chili

1 vitlöksklyfta

5 potatisar

Sås:

3 dl mjölk

1 vitlöksklyfta

2 dl ost

3 msk ajvar relish

ca 1 -2 msk maizena redning

Topping:

1 dl ost

Gör så här: Stek färsen i stekpanna tillsammans en finhackad gul lök och pressad vitlök. Krydda med chili och spiskummin. Koka upp såsen i en kastrull genom att blanda mjölk, pressad vitlök och ajvar relish. Låt såsen koka upp och tillsätt ost och redning. Skiva potatisen i centimetertjocka skivor. Smöra en ugnsfast form och sprid ut skivad potatis i botten. Lägg färs ovanpå och slå över hälften av såsen. Lägg ytterligare potatis ovanpå och slå över resten av såsen. Strö riven ost ovanpå och gratinera i ugnen i ca 40 minuter i 200 grader.

Klar att servera.

 

Ja men då får vi snart bänka oss i soffan med chipspåsen och ett glas vin för att titta på prinsessans Lillians begravning i direktsändning! Allt som sänds på tv ska ju vara av underhållande karaktär så jag antar att alla halvdöda svartklädda kärringar och gubbar som tågar in i kyrkan just nu med hjälp av en skröplig käpp eller en rullator med guldfälgar och med bizarra hattar (som hämtade från filmen Alice i underlandet)  är BRA tv. Annars så här en lördag sitter jag och trycker i mig värktabletter och vadar fram i snorpapper, ett gott vårtecken så att säga. Det blir inte riktig vår utan en riktigt taskig feberförskylning. Så för att pigga upp mig själv och även er andra så bjuder jag idag på goda pommes duchesse. Ha en riktigt fin lördag!!!

POMMES DUCHESSE SMAKSATT MED BASILIKA ( ca 15 toppar)

12 stora potatis ( mjölig typ)

ca 2 liter saltat vatten till kokning av potatis

1 vitlöksklyfta

50 gr smör

2 äggulor

1 msk hackad basilika

ca 1/2 dl mjölk (om det behövs)

Gör så här: Skala potatisen och tärna dom i jämnstora bitar och koka dem i saltat vatten. Låt vitlöksklyftan koka med i vattnet och fiska upp den sen när potatisen är färdig.När potatisen är genomkokt, mosa då med potatisstöt eller vispa med elvisp. Blanda ner smör, äggulor, basilika och mjölk. Konsistensen ska bli lite tjockare än vanligt mos. Lägg potatismoset i en sprits och spritsa sedan ut fina rosor eller toppar på en plåt med bakplåtspapper. Gratinera i ugnen i 200 grader i ca 15 minuter eller tills topparna fått gyllenbrun härlig färg. Servera till något gott tillbehör.

Festligt men ack så enkelt:)

Sparris kan vara antingen grön eller vit beroende på hur den odlas.  Den vita sparrisen växer under jord och skördas när toppskottet bryter fram. Den gröna sparrisen växer ovan jord och skördas när den nått lagom längd.

Sparris hör till vårprimörerna och skördas i mars/april.

Fullvuxen sparris innehåller växtsaft som kan vara irriterande för huden och ge blåsor. men det är ju de unga skotten som vi äter.

Den vita sparrisen passar bäst att kokas. Den gröna sparrisen kan kokas, stekas eller grillas.

Sparris har en mild och fin smak. Den ska inte kokas eller stekas för länge för då förlorar den sin spänst.

Den nedre delen av sparrisen kan vara lite träig i smaken, bryt av några centimeter av sparrisens nedre del så smakar den bättre.

Färsk sparris bör förvaras i kylskåp.

Sparris är både nyttig och kalorisnål och fylld med viktiga vitaminer som K-vitamin, folsyra, E-vitamin.

Är du gravid så är sparris ”the shit”.

Forskning visar att just folsyra minskar risken för cancer i bukspottskörteln med 75%.

I sparris finns asparagin som våra njurar gillar. Sparris har alltså lite detoxeffekt skulle man kunna säga.

Några forskare i Nordkorea har upptäckt att sparris kan lindra baksmälla.

I sparris finns ett ämne som heter glutation som även finns i advokado och valnötter. Glutation är en antioxidant som skyddar mot hjärtsjukdomar och för tidigt åldrande.

Sparris ökar även vårt immunförsvar.

Sparris är vrålgott! Så enkelt är det!

( fakta: wikipedia, sund.nu)