Fläskytterfilé  vad fint det låter. Och vad billigt det är. Skrämmande billigt faktiskt. Det är inte helt ovanligt att butikerna annonserar denna detalj för 39.90 kr/kg, ibland ännu längre. Hur kan det ens finnas en vinst i 39.90/kg? Ingen reagerar, alla vill köpa extrapriser. Ju billigare desto bättre! Vi går hem lyckliga när vi lyckats köpa ett helt kilo kött för bara 39 kr, helt utan vetskap om att det endast är 88% kött vi  bär med oss hem, resten är tillsatser.

Jag vill också spara pengar, precis som alla andra, jag har själv och köpt mig ett paket ytterfilé till det där priset… men eftersom jag älskar att laga mat så märkte jag ganska omgående att den här fläskytterfilén inte var som det kött jag annars köper ( jag köper helst svenskt och gärna ekologiskt). När jag öppnar paketet så är filén alldeles kletig och kladdig, nästan som tapetklister som envist klibbar fast på händerna. Jag får spola filén i vatten flera gånger innan klistret försvinner. Jag blir förbannad och börjar undra vad fan det är för skit jag har köpt! Jag läser på innehållsförteckningen, och den deklarerar följande:

 • kotlett av gris 88%
 • vatten
 • druvsocker
 • naturligt arom
 • antioxantioxidationsmedel E325
 • samt stabiliseringsmedel E 451.

Jag kan inte vara den enda som undrar vad det är i maten egentligen? Du undrar säkert också!? Och därför tänkte jag berätta för er vad det är ni bär hem, vad det är ni ger era barn och som du dessutom betalar för. Visserligen bara 39,90… men ändå!flaskytterfile_sv

 ( Bild: svarfranlivsmedelsindustrin.wordpress.com)

För det första är fläskytterfilén egentligen en kotlett i bit som helt enkelt bara är delad på längden. Filén innehåller vatten. Och vatten sprutar  man in för att göra köttet mörare men också för att få upp vikten lite, så du får betala lite mer. (men det gör ju ingenting för biten kostar ju BARA 39.90!)

Köttet innehåller också druvsocker. Druvsocker injiceras i kött för att runda till smakerna lite, för att du inte ska känna smaken av alla de e-ämnena och salter som tillsätts.

Så har vi den ”naturliga aromen” som i stort sett kan vara lite vad som helst. Ett exempel är bland annat bäverstjärt sekret. (skit-gott får verkligen helt nya dimensioner) Idag  finns det 2800 ”naturliga aromämnen” och lagen säger att ett företag inte behöver skriva ut hur deras ”naturliga arom” är framställd. Precis som med smakförstärkare är ”naturlig arom” ett bevis och kvitto på att maten är processad och att smaken behövdes ”piffas till” innan den skickas till butik. Vi bör också känna till att ibland används mycket farliga kemikalier vid utvinning av  dessa ”naturliga aromer”som är svåra att sudda bort och radera helt.

Så har vi antioxidationsmedel. I det här fallet med fläskytterfilén så innehåller den E- 325  som är laktater, dvs salter av mjölksyra.  Naturlig mjölksyra finns i L-form. Syntetisk mjölksyra är en blandning av L- och D-formen. Detta e-ämnen gör hållbarheten markant mycket bättre. Det förhindrar fettet från att härskna och att köttet missfärgas.  Detta e-ämne har inga biverkningar på vuxna men bör inte ges till spädbarn eller barn, eftersom de ännu inte har utvecklat lämpliga enzymer i levern att metabolisera L eller D- formen av mjölksyra, laktat.  (Enligt food-info.net)

I innehållsförteckningen på fläskytterfilén hittar vi också E 451 som är ett stabiliseringsmedel som framställs ur fosforsyra. Detta e-ämnen var fram tills vi gick med i EU, förbjudet i Sverige. Färska studier visar att regelbundet intag av detta e-ämne ger biverkningar som för tidig död men även allvarliga hälsofarliga sjukdomar i kärl och hjärta har kopplats ihop med just detta e-ämne. Detta  e-ämnen har forskare också kommit fram till förvärrar andra sjukdomstillstånd som hyperaktivitet och metabola sjukdomar. ( Enligt food-info.net)

Rent spontant gör all den här informationen mig förbannad! Och detta triggar mig att ta reda på mer om onödiga tillsatser i maten jag äter. Från och med nu tänker jag handla mer medvetet. Jag vill leva ett långt liv och om jag en dag får egna barn så vill jag absolut inte föda dem med tillsatser. Att äta sunt, ekologiskt och mat utan tillsatser har blivit en klassfråga. Du får betala för att slippa helt enkelt.

Vill du läsa mer :

Så undviker du maten med högsta halterna av fosfor

Här är maten med mest skadlig fosfor

Äkta Vara E-451

( Källa till detta inlägg: aktavara.org,slv.se,wikipedia,matfusket.com, inbelly.se, food-info.net)

//

Ann-Sofi

 

13 Thoughts on “88% KÖTT. VAD ÄR RESTEN I FLÄSKYTTERFILÉN?

 1. Men tack! Fläskytterfilé är en jävla fejkprodukt. Det är ju så man undrar hur alla kan undgå att reagera på hur mycket köttet krymper när man steker det. Det är ju bara 2 portioner kött på en fläskytterfilé (eller fläskfilé för den delen), trots att den rå väger typ 600 g och borde räcka till 4… Suck! Bra att du skriver om det!

  • Jag tror det är många därute som tror att de bär hem 100% kött. Och visst krymper allt man lagar. Maten räcker ju aldrig så som man har tänkt.

 2. VÄL RUTET intelligenta kvinna!
  Min köttfilosofi är: hellre bra (dyrt) kött sällan än dåligt kött ofta.

 3. Bra att du tar upp detta, fler sådana inlägg behöver spridas så alla får upp ögonen för insmugglade tillsatser!

 4. Herregud, vad många blir lurade. Samma med kyckling. Typ 85% kyckling. Katastrof! Vatten har man ju i kranen hemma. Det vill jag inte köpa.
  Det känns som folk blir mer medvetna och tittar gärna en extra gång. Inte bara på priset. Jag vill också köpa billigt och undviker därför ofta filé. För att skriva filé på något betyder ”fint” och ”dyrt”. Nä, det finns andra delar på djuren som är minst lika bra. Tack för ett bra och viktigt inlägg!

 5. Jackie on maj 13, 2014 at 9:53 e m said:

  FÖRBANNAT bra skrivet :), det är verkligen en klassfråga, för VEM väljer heller en fläskytterfile´med insprutade partiklar så som vatten och andra tillsatser mot en ÄKTA 100%ig köttbit om man skulle kunna välja? Allt kan säljas med mördande reklam (39.90) plus att ju mer man tjänar på köttbiten ju bättre är det ;(,
  Fy säger jag bara, håller med dig om att man blir allt lite förbannad.
  Kram till bästa bloggerskan och till en jäkla go medarbetare. 😉

 6. Bra skrivet Ann-Sofi, väldigt lättläst och informativt på ett bra sätt! Tänk så mycket finare allt låter när man döper om det, förr hette benfri kotlett fläskhare och här nere i Skåne kallades karrén för grishals. Fast så fick man inte skriva för då blev turistbarnen ledsna när dom var i de skånska affärerna och deras föräldrar skrev då insändare i tidningarna och röt till:)

  Att möra köttet är ju så himla lätt att göra själv, det behöver man ju verkligen inte köpa färdiggjort! Bara att blanda samman vatten, socker och salt och sen låta köttet, kyckling eller fläsk, ligga ca 1 dygn i blandningen. Easy, peasy och inte ett endaste konstigt e-nummer så långt ögat kan nå.

 7. Ja det är ju beklämmande.

  Det vi har gjort hemma hos oss är att vi bestämt oss för att (nästan) bara äta skitbra kött. Vi köper kött i lådor från producenter som går att ha koll på. Det behöver inte vara eko men jag vill veta skälet till att det inte är eko. Ibland kan det t ex vara så att slaktarn inte är ekocertifierad och då tycker jag det har mindre betydelse.

  Det bra köttet är säkert 3-4 ggr dyrare men vi kompenserar med att äta 3-4 ggr mindre kött. Mycket mindre kött i varje portion, typ 70-100 g istället för 150-200 g och så väljer vi vegetariskt ett par vardagar i veckan. Rent kroppsligt så är det bättre att äta lite kött varje dag än att äta samma mängd fast fläska på till helgen. Speciellt för kvinnor med lite järnproblem kan det vara något att tänka på.

  Andra saker vi undviker är den massproducerade kycklingen. Maken till djurplågeri finns inte någon annanstans i Sverige. Vi har (nästan) helt övergått till Bosarp och Hagby och den är ju inte bara bättre för samvetet utan också för smaken.

  Väl rutet!

 8. Bra där! Jag försöker bearbeta min sambo för att få honom att förstå det här. Billigt är inte bäst. Jag vill helst bara köpa närproducerat eftersom vi faktiskt har råd med det, jag och sambon. Han har en bit kvar till denna insikt…

  Jag klandrar inte den som lever på små medel och måste köpa billigt, men jag äter hellre en burk bönor för att få protein än en slemmig behandlad köttbit från en stackars gris som knappast sett solljus i sitt grymma liv. Heja dig! Stor kram!

 9. Det är ju tyvärr så här med mycket mat. Jag blir lika förvånad hela tiden över att så få läser på förpackningarna. Svenska folket lägger hela tiden mindre och mindre pengar på mat, men vi äter desto mer. Hur går det ihop sig? Jo, för att pris går före kvalitet. Om fler bara tog sig lite extra tid att läsa innehållsförteckningen så skulle de förstå varför maten är billig. De skulle kunna handla mindre och ändå bli lika mätta genom att välja bättre mat.

 10. Lennart Struve on november 15, 2018 at 10:06 f m said:

  Strålande. Polisanmälan och Stämning är vad som nog passar 🙂
  Jag tar alla risker och skadestånd, jag är nämligen gammal och har rimligen inte så lång tid kvar.
  Med jag behöver hjälp…nån? bara att maila mig

 11. Folk har blivit så jäkla sjåpiga… man blir så trött på dagens ”jag är Supernyttig” samhälle där man ena dagen beklagar sig över en köttbit för att nästa dag frossa på Donken.
  Sluta var så naiva och löjliga!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

WordPress spam blocked by CleanTalk.

Post Navigation