Äpplen hör hemma i munnen på en gris!  Själv tycker jag att äpplet hellre får vara i grisens mun än i min egen. Vissa saker bara går inte lära sig…som exempelvis att äta äpplen. Vet ni, jag tror att det är tandläkarens fel att jag i säkert 10 års tid undvek all sorters frukt. När jag var 14 år fick jag den obligatoriska tågrälsen anlagd på bägge tandraderna och min tandläkare förbjöd mig att äta frukt och framförallt äpple eftersom det skulle medföra onödiga kostnader för staten om tågrälsen gick sönder. Jaha, inte ville jag att min tågbana skulle gå sönder därinne i truten och vem orkar skära ett äpple i mindre bitar bara för att tandläkaren sagt att det är det enda rätta sättet att äta det på ? Tågtrafiken avvecklades i min mun för säkert 10 år sedan men ändå har jag fortfarande inte lärt mig att äta äpplen. Trots att tandläkaren förbjöd bland annat en hel del segt godis och sötsaker som också kunde ta sönder tandställningen så lyssnade jag aldrig på vad han sa förutom när han pratade om äpplena! Så den här äppelkrämen är tillägnad alla ni med tågräls:) Den här krämen kommer rinna rakt igenom hela tandställningen utan att medföra några som helst efterverkningar, jag lovar!

ÄPPELKRÄM ( ca 1 liter)

 • 8 medelstora äpplen ( gärna från det egna trädet, eller grannens)
 • 1 dl socker
 • 5 dl vatten
 • 2 kvistar mynta ( kan uteslutas, men ger en fräsch och frisk touch)
 • 3 kanelstänger
 • 1 msk potatismjöl

Gör så här: Skala och kärna ur äpplena. Hacka till små tärningar och koka upp tärningarna i vatten och 2 kvistar mynta. När det börjar koka kan du sänka värmen något och tillsätta kanelstängerna. Låt koka tills äppeltärningarna börjar anta en flytande form (efter ca 15 minuters kokning). Blanda ut potatismjölet med lite vatten och rör ner potatismjölet i en jämn stråle i äppelkrämen. Låt koka ca 3-4 minuter och sila sedan krämen genom en finmaskig sil. Kan serveras kall eller varm med lite mjölk.

14 Thoughts on “ÄPPELKRÄM

 1. Haha, dumma tandläkare! Bra att du speciellt tänkt på de arma stackare med räls. Du är ju för snäll du ;o)

  Kram Malin

 2. Vad taskig tandläkare,ja som trodde att de sa att man ska äta nyttigt och undvika godis.
  Frukt som är naturens godis,och så gott.de här ser ju riktigt gott ut,och detta skulle du ju kunna äta om du hade tågrälset kvar.syrran har tandställning nu och hon äter allt,specillt frukt,då hon e galen i det
  ska gå plocka på mig äpple,nu blev ja sugen på att baka

 3. Håller med du. Äpplen som de är är inget vidare tycker jag, men tilllagade är en helt annan sak. Älskar åpplekakor, pajer, mos, kräm, kompott you name it. Var ju en attans trevlig idé att lägga i mynta, särskilt som jag ju har en hel myntadjungel på utsidan ;).

 4. Älskar äpplen, men sen har ju jag aldrig haft en tandställning heller 😉

 5. Så trevligt att göra kräm på äpplen! Har ätit äppelkräm förut, men då gjord på torkade äpplen:-) Den här varianten gillade jag massor!!

 6. Galaäpplen är en favorit hos mig. Jag har en sned framtand men har aldrig haft tandställning. Det har gått som på räls ändå…

  Äpplekräm är barndomsminnen för mig. Och äpplesaft! Mums!

 7. Mm låter riktigt gott – och vilken bra idé att ha mynta i! Mynta är stor favorit i mitt kök, men jag har aldrig tänkt på att kombinera den med äpplen av någon anledning. Till melon, i mat,sallader och drycker ä kalla och varma – använder jag den ofta och gärna. Bra med nya tips och idéer. Tack!
  Med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

 8. Tråkigt att jag inte kan äta äpplen just nu p.g.a min galla. Det gick bra med äppelpaj förut men efter anfallet funkar det inte alls. Sparar receptet tills efter operationen. Vilket bra tips för dom med tågräls 😉 även bra för såna i min ålder som snart behöver passerat 😉 fast jag hart tur att ha bra tänder i alla fall än så länge

  Ha en fin helg
  kram

 9. Vilken traumatisk äpplehistoria, klart du är avskräckt! Jag gillar äpplen attt äta rätt upp och ner, ibland. Men jag köper nog mest äpplen av gammal vana faktiskt..
  Lät väldigt gott med mynta i. I en vecka har det stått en balkonglåda med färska kryddor (varav mytna var en av dem) utanför min port. Ingen har tagit hand om dem. Så idag tog jag in dem till mig. Jag tror de lämnades av en familj som flyttade förra helgen. Så hoppas jag att det är iallafall, annars riskerar jag väl att bli ”kryddtjuven”.

  • matsafari on september 11, 2012 at 11:33 f m said:

   Ja mynta och äpple är en jättebra kombo. Jag gjorde en efterrätt förra året med äppelhalvor, munta och mandelmassa i ugnen. Serverades med vaniljglass, det va ljuvligt!

 10. Åh så gott det där är:)
  Ha en fin kväll
  Kram från Victoria på http://www.victoriasprovkök.se

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

WordPress spam blocked by CleanTalk.

Post Navigation