JA, jag vet! Lakrits är säkert sååå 2012 men vad fan jag har ju faktiskt köpt svindyrt (1000kr/kg) lakritspulver och måste helt sonika alltså göra slut på det. Inte en enda fnula ska gå till spillo för ekonomisk och snål det är mitt mellannamn. (Fast det är inte helt sant egentligen. Jag är tjejen som kan köpa ett par svindyra skor som hon absolut inte behöver och som kommer stå i skohyllan med prislappen kvar tills dom blir typ antikviteter). Så med ett dyrt lakritspulvret i handen tänkte jag ” här ska det bli andra bullar”… och ut ur ugnen kom dom här!

CHOKLADBULLAR MED LAKRITSPULVER ( ca 25 st)

DEG:

 • 1 paket jäst ( söta degar)
 • 5 dl mjölk
 • 2 msk kakao
 • 2 tsk lakritspulver
 • 15 dl vetemjöl
 • 100 gr smör

FYLLNING:

 • 100 gr smör
 • 2 msk kakao

DEKOR:

 • 2-3 msk chokladströssel
 • 1 ägg eller lite vatten

Gör så här: Smula jästen i en bunke. Värm mjölken fingervarm och tillsätt kakao och lakritspulver. Lös upp jästen med hjälp av mjölkblandningen. Tillsätt smöret (som ska vara smält) och sikta sedan ner vetemjölet, lite i taget. Arbeta upp till en smidig deg med hjälp av händerna ( armrörelser =muskler och muskler är tufft). Låt degen jäsa i 30 minuter under bakduk. Dela degen i 3 delar och kavla ut varje del till en lång fyrkant. Blanda rumsvarmt smör med kakao och bred sedan smöret på hela fyrkanten. Rulla ihop fyrkanten och skiva sedan rullen i skivor. Lägg skivorna på en plåt med bakplåtspapper.Pensla med uppvispat ägg eller vatten och strö sedan chokladstössel på varje bulle.Låt bullarna jäsa i ca 20 minuter innan gräddningen Grädda sedan i ugnen i 200 grader i ca 15-20 minuter eller tills du fått en fin gyllene färg.

Vill du göra semelbullar av degen? Uteslut fyllning och dekor.Dela degen i 25 bitar. Rulla varje bit till en boll och grädda i ugnen på samma sätt. Fyll sedan med mandelmassa och smaksätt grädden med lakritspulver. Volá en helt ny unik smak på tradionell semla och Ture Sventon vänder sig säkert i graven där han ligger inlindad i sin flygande matta.
Fråga inte mig varför det ser ut som om att jag är naken när jag trycker semlan rakt ner i min hals? Det hör inte till vanligheterna…att jag äter naken. Jag tror faktiskt aldrig att det har hänt. Jag är faktiskt inte naken så ofta överhuvudtaget om jag ska vara riktigt ärlig.

HA EN UNDERBAR LÖRDAG!

8 Thoughts on “CHOKLADBULLAR MED EN HINT AV LAKRITS

 1. Klart du ska använda upp lakritsen 😉 Låter som goda bullar minsann!

 2. hehehe a lakritspulver är dyrt.Har oxå en påse här hemma,de enda ja gjort är typ maränger av och de är skitgott.de måste du göra…risk för beroendeframkallande dock så nu har ja varnat dig
  dem bullarna skulle ja allt vilja ha här i en skål,skulle nog tryckt i mig alla.hehhehe

  • matsafari on januari 6, 2013 at 1:02 e m said:

   Maränger låter ju spännande, det får jag nog ta och göra en omgång. Maränger är ju liksom bra till så mycket. Och med lakrtissmak blir det nog öändligt gott!

 3. Nu fick du mig att fundera på hur ofta jag är naken? Ja, i duschen så klart men annars? Nä, inte ofta men det beror delvis på vårt så kalla klimat. Sen är jag ju inte precis nån ungdom längre. Den här kroppen har liksom en tendens att flärpa ut sig på nåt konstigt sätt. Huden blir längre och valkarna fler. I-landsproblem, jag vet!

  Lakrits i bullarna? Du är tokig men rolig. Blev det gott??? Jag har också ett par burkar med lakritspulver men brukar använda det till mina goda kolor. I bullar? Mja, kanske. jag älskar ju lakrits. Kram! P.S. Har du gett bort kattungarna än? D.S.

  • matsafari on januari 6, 2013 at 1:01 e m said:

   Jag glömde ju att skriva att bullarna blev riktigt goda. Lagom lakritston som ligger och lurar bakom all chokladsmak:) Semla var också en ny och god upplevelse.

   Och ja, det där med att vara naken, man kanske skulle införa nakenhet lite oftare än bara i duschen? Jag menar, det måste ju vara friast helt utan kläder eller? haha:) Lite skinn och valkar är bra för det manliga könet, då får de något att ta tag i om det behövs;)

   Kattungarna är kvar ett par veckor till. Just nu så upptar den mesta tiden på att tänka var vi kan tänkas placera busungarna. Det är så många som har hört av sig som är sugna på att ge dem ett gott hem. Det är hemskt också vad jag har fäst mig vid raringarna. De livar verkligen upp vardagen och vänder upp och ner på allt.

 4. Lakrits är alltid trendigt 🙂 Något som alltid är gott, i alla fall om man frågar mig! Roligt att du använt lakrits i bullar, hur gott blir inte det. Kram

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

WordPress spam blocked by CleanTalk.

Post Navigation