En bit utanför Hultsfred (där jag bor) finner du Fallhults ekogård. En ekologisk gård som föder upp lamm och nötkreatur och som drivs av familjen Schörling. Nu kan man som privatperson på ett enkelt sätt köpa köttlådor och styckningsdetaljer direkt från gården. På hemsidan hittar du priser samt lägger in din beställning väldigt enkelt och snabbt. Som om det inte vore bra nog så kan man dessutom få köttet levererat direkt hem till dörren. Jag själv har fått testa att laga en del av detaljerna och jag älskar lamm i alla dess former. Men jag tycker nästan det är helt omöjligt att hitta svensk lamm i mataffärerna… och ekologiskt? Nej det har jag nog aldrig sett förrän nu faktiskt om jag ska vara helt ärlig.

Här kommer ett busenkelt recept på lammstek som sköter sig själv i ugnen. Var generös med vitlök och gnid in örterna varsamt så ska du se att du kommer sitta och oja dig vid matbordet över hur gott det här är! Och tänk på att du kan köra ekologiskt hela vägen. Det finns faktiskt ekologisk olivolja, creme fraiche osv.

ÖRTIG LAMMSTEK MED ROSTADE ROTFRUKTER OCH CHEVRÈCREME

( 4 pers)

 

LAMMSTEK:

Ca 1 kg lammstek

1 msk fin hackad färsk rosmarin

2 pressade vitlöksklyftor

1 msk olivolja

1 msk flingsalt

ROTFRUKTER:

 4 potatisar

2 morötter

2 palsternackor

olivolja

CHEVRECREME:

100 gr chevreost

2 dl creme fraiche

1 tsk flytande honung

Gör så här: Gnid in lammsteken med hackad rosmarin och pressad vitlök. Blanda salt och olivolja och gnid in detta runt om hela steken. Stek lammsteken i en stekpanna runt om för fin yta. Lägg sedan lammsteken i en ugnsfast form och låt den grilljeras i ugnen i 180 grader tills du får en innetemperatur på 50 grader för medium eller 63 för well done. Låt köttet vila minst 5 minuter innan du skär upp det i skivor. Klyfta rotfrukterna och strö ut dom på en plåt. Droppa lite olivolja ovanpå och rosta rotfrukterna i ugnen i 200 grader i ca 30-40 minuter. Chevrecremen gör du genom att smula ner osten i creme friache ringla i hunong och blanda ihop med sked någon med minut. Ju längre den här cremen får stå ju mer smakar den. Gör den gärna dagen innan om det finns tid.

14 Thoughts on “EKOLOGISKT LAMM DIREKT FRÅN BONDEN

  1. Tack så mycket, ananas i bakverk är en höjdare!
    Ekologiskt och närproducerat är guld värt. Vi brukar också försöka köpa vårt kött direkt från bönderna. På facebook finns en sida som heter Gårdsnära, där entusiaster sprider information till oss var vi kan hitta gårdar som säljer kött direkt till konsument i alla Sveriges län. Hur bra som helst! Förstår att ni fick en toppenmiddag=)

  2. Åhhh vad fantastiskt att kunna köpa ekokött på det viset! Skulle jag också vilja göra, ska bara hitta ett bra ställe i Stockholmstrakten först :):

    • matsafari on mars 31, 2013 at 11:46 f m said:

      Det finns en gård som heter Husagård som ligger 3 mil utanför Stockholm. De har både nöt, gris och lamm på ekologiskt vis!
      Det verkar som om de har en egen butik med kött till försäljning på gården.
      http://husagard.se/
      Lycka till:)

  3. Jag har aldrig ätit lamm i mitt liv… 🙂 Kryddningen låter god! Önskar dig en glad påsk!

  4. Ska ’re vara kött, ska ’re va EKO!
    Glad påsk!

  5. Glad påsk önskar jag dig:):)

    Kramar från Victoria på http://www.victoriasprovkök.se

  6. Vi äter lamm ganska ofta, det är ett av favoritköttsorterna hos oss. Men det verkar väldigt olika vart man bor vd gäller hur lätt det är att hitta svenskt lamm och annat än just lammstek. Här nere finns det ganska mycket svenskt lammkött i köttdiskarna.
    Men vid 50 graders innertemp så tycker vi att köttet är alldeles för rött och rått, vi brukar ha det på 63 när vi tar ut det och låter det vila, då blir det så rosa som vi vill ha det.

    En riktigt GLAD PÅSK till dej bästa Ann-Sofi
    kramar

  7. Mina förra svärföräldrar födde upp lamm. Som mest hade de över hundra tackor som skulle lamma en vår.
    Oj oj oj vad lammungar de kom 🙂
    Galet gott är det också.

    Ha en skön Påsk
    / Lena från make a head food

    • matsafari on mars 31, 2013 at 11:39 f m said:

      Åh vad mysigt med lammungar:)
      Men se dom innan och sen äta dom skulle nog jag tycka var svårt.
      Men jag håller verkligen med dig om att det är svingott.
      Skön påsk till dig också!
      KRAM

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

WordPress spam blocked by CleanTalk.

Post Navigation