Som en liten barnunge har jag i tre dagar skuttat ut till brevlådan och besviket fått vända tillbaka med tårar i ögonen (det har ju blåst en del nu i veckan) då jag med stor sorg i hjärtat insett att dumma-slö-cdon inte prioriterat min beställning och tagit min före alla andras! I förrgår kväll kom dessutom ett litet  hån-sms från posten där de meddelade ” Ett paket från cdon.com har nu kommit till oss på posten” … JAHA! Paketet ligger där! Det skiter väl jag i, jag vill ju att det ska komma hem till mig och inte till posten!  Jag har beställt två nya spel till mitt nintendo wii som jag är så sugen på att spela så att jag nästan spricker. Jag har de senaste 2 månderna dansat mig igenom det första Zumba-spelet på wii och nu väntar jag på att Zumba 2 ska nå hem till mig så jag kan få fortsätta svänga vilt med höfterna! Har ni inte testat zumba någongång? Då har ni missat något! Det är så himla kul!   Här kommer receptet på fläskfile med rostade rotsaker och whiskeysås, skaka gärna lite på rumpan under tillagningen,  då förbränner du några extra kalorier och får därmed äta lite mer 😀

FLÄSKFILE MED ROSTADE ROTFRUKTER OCH WHISKEYSÅS ( 2 pers)

KÖTT:

 • 400 gr putsad  fläskfile ( använd putsen och den lilla svansänden på filén till såsen)
 • 2 krm svartpeppar
 • 1 krm salt
 • 1 vitlöksklyfta

Gör så här: Putsa fläskfilén och spara det du skurit bort till att göra sås. Krydda fläskfilen runt om med svartpeppar och salt. Stek sedan upp den hela filén i en stekpanna med smör, krossa vitlökklyftan med en kniv och låt den steka i pannan också. När filén fått lite färg runt om lägger du den i ett foliepaket och grillar fläskfilén i ugnen i ca 30 minuter i 175 grader  och sedan ytterligare 10 minuter i 200 grader. Spara stekflottet till såsen.

ROTFRUKTER:

 • 2 sötpotatis
 • 1 palsternacka
 • 2 morötter

Gör så här: Skala och skiva alla grönsaker. Koka upp dem i saltat vatten och låt dem koka tills de börjar bli mjuka. Lägg över rotfrukterna i en ugnsform som du smörat i botten och ringla sedan lite olivolja och salt över. Rista grönsakerna i 250 grader tills de fått lite färg, tar ca 5-8 minuter.

WHISKEYSÅS:

 • Puts och svans från fläskfilén
 • 1 scharlottenlök ( fin hackad)
 • 1 msk tomatpuré
 • 5 dl vatten
 • 1 köttbuljong
 • 1 dl grädde
 • 4 msk rökig whiskey
 • 1 krm svartpeppar och salt
 • stekflott från stekpannan du stekt fläskfilén i

Gör så här: Stek upp scharlottenlök och det som blev kvar från fläskfilén i en gryta. Häll på med vatten tomatpuré och en köttbuljong och låt detta reducera ner till hälften. Tillsätt whiskey och grädde samt stekflottet från stekpannan du stekte köttet i och låt detta puttra en stund. Sila såsen genom en finmaskig sil så den blir slät och smaksätt sedan med svartpeppar och lite salt.

 

 

12 Thoughts on “FLÄSKILE MED WHISKEYSÅS

 1. Åh, nu blir jag sugen på ett wii igen. Jag har länge gått och funderat på om jag ska köpa något sådant just för att få rolig motion i vardagsrummet. Är det något du rekommenderar? Har hört både bra och dåliga saker om wii så därför har jag inte köpt något än…..

  • matsafari on februari 25, 2012 at 4:54 e m said:

   jag rekommenderar verkligen wii som motionsform! Jag gick tidiagre på gruppträning men att stå i sitt eget vardagsrum är roligare eftersom jag kan träna på tider som passar mig och oftare. Om man har viljan att träna och röra på sig kommer man ha stor nytta av alla de roliga spelen som finns. Just zumbaspelet är otroligt svettigt, kaloriförbrännande och samtidigt så himla kul! Just den typen av dans kanske man inte har lust att träna i grupp eftersom det kan känns pinsamt att röra på höfterna på det sättet man gör i den här träningformen och alla tycker inte det är kul att dansa offentligt. Sen har du ju alla fitness spelen där du använder en wii fit-bräda, det finns både lugn harmonisk träning som yoga eller så kan man köpa aerobics-liknande spel om man gillar fart och fläkt. Jag har redan sparat in pengarna på vad zumbaspelet och wii konsollen kostade jämfört med vad ett terminskort kostar! Så köp ett wii!

 2. Skaka rumpan!
  Vi hade också för oss ett tag att vi skulle ha ett sånt däringa Wii, men vi vet med oss att här gäller nyhetens behag… den hade förmodligen blivit stående oanvänd efter någon månad. Kan tänka att det finns en hel del av den varan i landet, kanske dags att börja kolla på blocket? 🙂

  Fortsatt skön helg på sej!

  • matsafari on februari 27, 2012 at 7:38 e m said:

   Ja det borde vara många som har tröttnat på sina wii konsoller nu. Det kommer ju så mycket nya konsoller hela tiden och ungar vill ju alltid ha det senaste nu för tiden. Så på blocket kan ni nog fynda er ett spel:) Vi tycker det är jätteroligt när vi har gäster att plocka fram wii och spela bowling, då brukar det bli fart på kalaset:)

 3. ”Skaka rumpan” 🙂
  Nä, inte provat på zumba. Jag håller mig nog till mitt bodystep, är ingen större kordinationsmänniska… Men skulle vara sugen att prova.

  Det här receptet ska spara för att överraska min man med, han älskar whiskey. Har väl runt 20 flaskor i skåpet. Undra bara vilken jag skulle ta???

  Håller med, jäkla posten!!! Inget retligt alls!!!
  Kram och ha en bra start på veckan

  • matsafari on februari 27, 2012 at 7:36 e m said:

   Nu äntligen har zumban kommit hem till mig! Och idag har jag skakat på rumpen ordentligt;) Bodystep lät också roligt!
   Hoppas din man kommer gilla överaskningen:)
   Ha en fin vecka! KRAM

 4. Skakar rumpan varje vecka till all möjlig dans..zumba, afro och streetdance beronde på vilka dagar jag inte hämtar min son på skolan…Whskeysås mums! Har jag inte ätit sedan…ja jag vet inte när…måste göras snart. Och gärna till fläskfile. Det är ju så gott! Hoppas det löste sig med cd. 🙂

  • matsafari on februari 27, 2012 at 7:35 e m said:

   Nu har äntligen zumban kommit och jag har testat det för första gången idag! Otroligt kul att kunna dansa i sitt eget vardagsrum istälelt för att ge sig iväg på gruppträningarna och passa tider!
   Vad kul att du också gillar att dansa.) Afrikansk dans har jag ännu inte provat men de har precis börjar med den typen av träning där jag bor!

 5. Den här såsen låter riktigt god.

 6. Wow den såsen måste jag prova nästa gång jag har en god köttbit hemma 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

WordPress spam blocked by CleanTalk.

Post Navigation