Syrénen, så vacker, så ljuvlig med sina små broderade lilafärgade kjolar i stora klasar som doftar sagolikt just nu. Vi kan njuta av på syrén på många flera sätt än bara via näsa och och öga, varför inte exepelvis i en härlig saft! Jag gjorde den här saften förra året och njöt till fullo i sommarvärmen och någon gång slog jag ner saften i den stora bålskålen och en gång hällde jag saften i mina  i glassformar.Den här saften tappar du upp på pantflaskor och lägger i frysen på det sättet kan du njuta längre. Så i sommar kan du frossa i härliga syrénmojitos, och till hösten kanske du kan värma en kopp och dricka som te i rusket, och har du tur så kanske har du en flaska kvar till vintern och vad passar då inte bättre än en  härlig syrénglögg kanske? Passa på nu i helgen att göra den här saften för nästa vecka kanske syrénen har blommat över!

SYRÈNSAFT ( ca 2 liter koncentrat)

  • 40 klasar lila syrénblommor
  • 1/2 citron, pressad saft
  • 1-2 msk citron, rivet skal
  • 800 gr socker
  • 50 gr vinsyra
  • 2 liter kokande vatten

Gör så här: Plocka de lila syrénblommorna, skölj dem och rensa dem från kryp under rinnande vatten. Riv skal från en tvättad citron och pressa ner citronsaft i en kastrull eller bunke. Lägg i syrénblommorna i bunken och häll på med socker och vinsyra. Slå kokande vatten i bunken och rör om. Låt svalna och ställ sedan i kylen i 5-6 dagar. Rör om en gång om dagen. På 6:e dagen får du använda en saftsil för att separera blommorna och citronskalet från själva saften. Fyll sedan upp saften på petflaskor. (Håller ca 3 veckor i kylen, i frysen minst 1 år.)Blanda sedan med vatten som vanlig saft.

Är man lite lat? Ja, då kan man ju helt enkelt ägna hela helgen med näsan i en bukett istället!

15 Thoughts on “HEMMAGJORD SAFT

  1. Säkert gott! Jag har aldrig smakat på syrénsaft!

  2. Åh, detta måste jag prova. Går ut i hagen imorgon för att plocka lite blommor då. 🙂

    • matsafari on juni 2, 2012 at 1:26 e m said:

      Ja passa på nu, innan de blommor över! Saften påminner lite om grapefrukt i smaken beroende på hur mycket citron du använder:)

  3. Oj, detta måste ju absolut testas! Smarrigt! (:

  4. Intressant! men hur smakar syrén? får för mig att de blå smakar viol. Så somriga och fina bilderna är. Extra fin är bilden på dig. Kul att du håller på med smycken. Du får lägga ut några på bloggen så vi får se hur de ser ut. Ha en bra helg!

    • matsafari on juni 2, 2012 at 1:28 e m said:

      Syrénsaften smakar och påminner lite om grapefrukt! Svalkar jättebra en varm sommardag.
      Jag får lägga upp lite bilder på mina verk här på bloggen framöver:)
      Kram

  5. ja har inte heller smakat syrèn saft.de doftar så starkt parfymerat,finns de smak i saften av de

  6. Syren doftar ju så otroligt gott och det måste ju smaka lika gott med, kul att göra saft på det 😀
    Ja det är många härliga bloggar som är med i utmaningen, nu ligger ett nytt tema uppe!

  7. Det här året har jag lärt mig att man kan göra mycket olika saker av syrener och så har vi tagit ner alla syrenbuskar – tusan också!!! Jaja, jag får väl gå och sno hos grannen. Trevlig helg! /Emma

    • matsafari on juni 2, 2012 at 1:31 e m said:

      ATTANS! Jag tror inte grannen misstycker. Du får sätta klockan i natt och smyga ut! Då är det ingen som märker något:)

  8. Vilka somriga fina bilder, blir glad av att titta på dom!
    Syrensaft låter gott, får se vad jag gör med mitt syrenblomssocker…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

WordPress spam blocked by CleanTalk.

Post Navigation