Det har hänt något! Det har hänt något med dagens ungdom. Hur mycket jag än vill så kan jag inte längre placera mig i just det facket längre.Men jag är ändock inte så gammal att jag har glömt hur det var när jag var ung. När jag växte upp var man ute, man skattade mycket, man låste aldrig sin cykel eller ytterdörr och man kom fan aldrig försent. Man klarade vardagen alldeles utmärkt utan snapchat,insta,facebook, iphone, padda, e-legitimation eller swish och det regnade aldrig på sommaren och det var alltid snö på vintern. Såsen till steken kokade man genom att blanda pulver med mjölk, man åt alltid middag tillsammans och man fick tidigt lära sig att hjälpa till och arbeta hårt för att få pengar. Jag var 12 år när jag tog mitt första sommarjobb och jag volontärarbetade i olika föreningar och hade barndanskurser, satt barnvakt och gjorde rätt för mig. Jag kom ihåg att jag rensade ogräs en hel sommmar för att kunna köpa mig ett par fina Dr Martensskor! Bla bla bla…Jag försöker inte säga att det var bättre förr för det var det säkert inte…Men någonting har hänt med dagens ungdom.I helgen firade jag min brorsdotter som fyllt 14 och hon typ bara titta på mig med den där blicken som bara fjortis-tjejer kan när jag frågade om hon fått något sommarjobb… Hon ”ba” Sommarjobb? You say What? Och sen tog hon upp sin sprillans nya Iphone 6 och slängde lite med håret och snapchattade med någon kille med finnigt face,pipröst och tre skäggstrån på hakan. Och jag ”ba” Iphone 6? You say what? Kom inte Iphone 3 nyss?

Kanelbullar dock. Dom har alltid sett likadana ut! Och man får faktiskt jobba rätt hårt för att få till dem!

KANELBULLAR ( ca 35 bullar)kanelbullar

DEG:

 150 g smör eller margarin, rumsvarmt (eller 1½ dl flytande)
5 dl mjölk
50 g (1 pkt) jäst för söta degar
1 dl strösocker eller vit baksirap
½ tsk salt
eventuellt 2 tsk stött kardemumma
14 dl vetemjöl

FYLLNING:

150 g rumsvarmt smör eller margarin
1 dl strösocker
2 msk kanel

1Värm mjölken till 37°C (fingervarmt). Smula ner jästen i en degskål på 3-4 l. Häll över mjölken och rör om. Tillsätt matfettet i bitar, socker eller sirap, salt och eventuell kardemumma.Mät upp mjölet. Häll det luftigt direkt ur påsen i ett litermått. Skaka inte måttet. Tillsätt mjölet men spar ½ dl till utbakningen.Arbeta degen kraftigt, cirka 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand, tills den känns smidig. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk cirka 30 minuter.Arbeta ner degen med maskin eller knåda den lätt på mjölat bakbord. Dela degen i 4 delar. Kavla ut varje del till en avlång kaka.Rör ihop ingredienserna till fyllningen och bred ett tunt lager på kakan. Rulla ihop till en rulle. Skär rullen i 10 delar och lägg dem med snittytan upp i pappersformar eller på plåtar täckta med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk cirka 40 minuter. Värm ugnen till 225-250°C. Pensla och grädda bullarna mitt i ugnen, 5-10 minuter.

//

Ann-Sofi

2 Thoughts on “KANELBULLAR EN REGNIG DAG

  1. Haha, ja dagens ungdom är nog något helt annat än när vi var det 🙂 Mycket har förändrats, vilket är lite synd.
    Kanelbullor är så gott. Kram!

  2. Man undrar ju vad dagens ungdom kommer att förfäras över när de är i 30-årsåldern…?
    ÄLSKAR KANELBULLAR. Vad baksugen jag blev!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

WordPress spam blocked by CleanTalk.

Post Navigation