Jag tänkte att jag skulle ge mig på Kalasgott´s matutmaning igen. Varje månad så har kalasgott en ny utmaning där vem som helst kan skicka in sina recept och tävla om jättefina priser. Den här gången är temat vår och vad är vårigt om inte en nässelsoppa. Häromdagen klädde jag på mig mina vintervantar och knatade ner till sjön och plockade de brännande små växterna (läs asen). Jag ville ha lite mer sting i min soppa så jag hade i lite chiliflingor för mer hetta och det blev precis som Jennie Benjaminsson´s blogg handlar om KALASGOTT!
NÄSSELSOPPA
4 pers
2 liter nässlor
2 liter vatten
1 grönsaksbuljongtärning
2 charlottenlökar
1 salladslök ( använd blasten, inte själva löken)
1/2 tesked anisfrön
1 dl vitt vin
1 tesked chili flingor
Garnering: 4 ägghalvor och lite persilja
Gör så här:
Skölj nässlorna ordentligt och släng fula blad och alla rötter. Koka upp nässlorna i 2 liter saltat vatten. Låt koka i ca 10 minuter och sjuda ytterligare 5 minuter. Häll av nässlorna i ett durkslag och spara vattnet. Skölj nässlorna i kallt vatten och krama sedan ur dem och finhacka dem. Fräs upp lite margarin i en kastrull tillsammans med de finhackade nässlorna,hackad charlottenlök, finhackad blast från salladslök, anisfrön och chiliflakes tills löken fått lite färg. Slå sedan i vattnet som du kokade nässlorna i och lägg även i en tärning grönsaksbuljong,1 dl vin och 1 dl grädde. Låt koka några minuter och sänk sedan värmen så soppan får sjuda. Soppan är färdig när den fått sjuda i ca 15 minuter. Servera med nybakat bröd och lägg en ägghalva i varje tallrik och en liten persiljekvist.
Det här är vår i en tallrik!