Det är ännu ganska lång tid till fettisdagen då vi frossar i oss semlor, i år infaller den dagen den 8:e Mars men innan vi äter den riktiga semlan kan vi njuta av varianter av den. Varför inte fylla en slät bulle med chokladkräm och chokladmousse? Eller fyll den med härlig vaniljkräm, hallon och grädde?
Här kommer ett recept på släta bullar som fungerar utmärkt att frysa och ta fram för fyllning vid ett senare tillfälle.
1 paket jäst för söta degar
150 gr smör
5 dl mjölk
1 dl socker
1 tesked salt
3 teskedar stött kardemumma
12 dl vetemjöl
Gör så här: Smula jäst i en bunke, smält smöret och blanda i mjölk och vänta tills detta nått 37 grader. Då kan du blanda mjölk och smör med jästen. Tillsätt socker, salt och kardemumma. Blanda i mjölet och kör med elvisp med degpinnar några minuter.
Låt degen jäsa i 30 minuter och forma sedan till små bullar som du gräddar i ugnen i 2225-250 grader i ca 15 minuter.
Frys in bullarna som de är eller fyll bullarna med valfri fyllning.
Jag valde att fylla våra semlor med vaniljkräm, hallon och vispad grädde.
Att fylla en bulle med nutella och toppa med chokladmousse blir också jättegott.
Nu finns också smaksatt grädde i butikerna. Det blir både fin färg och lite annorlunda.
Har du någon bra idé hur man kan variera semlan?
Hur många bullar blir det om man gör denna sats? På ett ungefär.Kramar
Hur många bullar det blir beror på hur stora eller små du vill göra dem. jag gjorde ganska stora och fick 20 stycken på den här satsen. Kram