Jag har aldrig gjort egen saft och någon gång måste ju bli den första. Min första hemmagjorda saft fick bli på syrén en enkel saft som du gör på härligt doftande ljuslila syrénblommor. Bor du i en del av Sverige där syrénen ännu inte blommat över så är detta ett bra tips, har din buske redan blommat över ja då får du nog tyvärr vänta till nästa år. Det går inte att göra syrénsaft på andra färger än den ljuslila doftande syrénen har jag läst mig till på internet. Varför ? Inte vet jag! Vet du?
Hur är smaken då? Smaken påminner om grapefrukt och det smakar lite som syrén luktar, med andra ord alltså alldeles underbart. Den här satsen ger ca 2 liter koncentrerad saft och häll upp koncentratet i pantflaskor och lägg några i frysen så kan du göra härlig syrénglögg i vinter. Ett annat tips är också att blanda den här tillsammans med mousserande vitt vin om du ska göra en drink till gästerna. Eller blanda med kolsyrat vatten eller läsk då barnen ska ha det lite extra festligt.

SYRÈNSAFT
Ger ca 2 liter koncentrerad saft
40 klasar lila syrénblommor
1 halv citron pressad
1- 2 msk rivet citronskal
800 gr socker
50 gr vinsyra
2 liter kokande vatten
Gör så här: Plocka syrénblommorna och skölj dem och rensa dem från kryp under rinnande vatten. Riv skal från en tvättad citron och pressa ner citron i en kastrull eller bunke. Lägg i syrénblommorna i bunken och häll på med socker och vinsyra. Slå kokande vatten i bunken och rör om. Låt svalna och ställ sedan i kylen i 5-6 dagar. Rör om en gång om dagen. På 6:e dagen får du använda en saftsil för att separera blommorna och citronskalet från själva saften. Fyll sedan upp på flaskor. Blanda sedan med vatten som vanlig saft. Underbart gott och svalkande i sommar.
Det blir härlig ljusrosa färg på saften när den är färdigblandad och mörkare rosa när den är koncentrerad.
Gör isbitar med syrén till alla de där festliga tillfällena i sommar. Kanske dina gäster kan gissa sig till vad det är de dricker också om du häller upp ett glas syrénsaft med små söta isbitar med blommor.
LYCKA TILL!

4 Thoughts on “SYRÈNSAFT LJUVLIG DOFT OCH LJUVLIGT GOTT

 1. Fröken Viktig - Tvillingmamma och trebarnsmor on juni 8, 2011 at 12:04 e m said:

  Låter spännande 🙂

 2. karin - trattoria on juni 8, 2011 at 5:47 e m said:

  mm så gott! det verkar ha blivit lite av en trend i bloggvärlden i vår att göra syrénsaft, har aldrig hört talas om det förut 🙂

 3. Cupcakesfluffan on juni 8, 2011 at 6:26 e m said:

  Så gott det låter, måste ta och testa att göra syrensaft någongång när jag fått tag på syrener

 4. loppan on juni 10, 2011 at 8:13 e m said:

  Va häftigt! ja visste int ens att man gör syrensaft!! måst ja nästan testa. E d nån skillnad vilket skede av blomningen man plockar blommorna, elär färgen elär syrensort??kram, fin blogg förresten!!L8

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

WordPress spam blocked by CleanTalk.

Post Navigation