Jag tänkte köra en temavecka här på MATSAFARI den här veckan med klassiska recept. Jag har varit i Grekland ett par gånger på semester och där har jag blivit serverad fantastisk inhemsk mat och trevliga viner. Min sambo som är mycket mer berest än jag kommer ofta hem från sina resor och visar både bilder och berättar om mat och dryck han har fått uppleva. Vad sägs om ett medelhavstema här på MATSAFARI? En hel vecka med klassiska maträtter från Medelhavet! Häng med vetja! Det här kommer bli både gott och kul!

Först ut lagar vi den klassiska grekiska rätten Moussaka som är en auberginegratäng som främst äts i balkanländerna. Den här rätten tar ca 1 1/2 timme att tillaga men det är det värt!

MOUSSAKA (μουσακάς)
 4 pers

Fyllning:
2 auberginer
2 gula lökar
1 knippe färsk timjan
1/2 dl olivolja
1 dl tomatpure
1 dl vatten
1 vitlöksklyfta
500 gr färs ( lamm eller köttfärs)
Sås:
3 dl turkisk yogurt
2 ägg
2 msk vetemjöl
1 dl riven ost
1 vitlöksklyfta
Gör så här: 
1.Börja med att skiva aubergine och lök. Auberginen ska saltas och läggas i ett durkslag i 30 minuter så den vattnas ur. 
2.När auberginen är urvattnad steker du upp den i olivolja så den får gyllene färg. ta upp den ur stekpannan och lägg på ett fat så länge. 
3.Blanda 1 dl tomatpuré med1 dl vatten i en skål och pressa ner en vitlöksklyfta, detta skall sedan ner i färsen när den är stekt. 
4.Stek sedan upp löken tills den fått lite färg och tillsätt även färsen. Stek tills färsen är genomstekt och häll då på med tomatpuréblandningen.
5.Gör såsen genom att koka upp yougurt tillsamans med en pressad vitlöksklyfta och  2 ägg, tillsätt under kokning vetemjölet och den rivna osten och när såsen fått bra tjocklek kan du dra av kastrullen från plattan. 
6.Lägg hälften av  auberginen i botten på en smord ugnsform och slå sedan på med färsen. Lägg resten av auberginerna ovanpå färsen och häll sedan över såsen och bred ut den så den täcker hela gratängen.
7.Gratinera i ugnen i ca 35-40 minuter i 200 grader. Får den för mycket färg kan du täcka formen med folie.

Servera med en sallad och svarta oliver! Jättegott!
SMAKLIG MÅLTID!

One Thought on “TEMAVECKA

  1. Cupcakesfluffan on maj 2, 2011 at 7:11 e m said:

    Moussaka är himla gott

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

WordPress spam blocked by CleanTalk.

Post Navigation