Idag är det vegetariska dagen, en dag som vi i Sverige fick för två år sedan men som  Moderaterna och Folkpartiet vill plocka bort. ( Olof Palme hade nog gillat den här dagen absolut!)  Den internationella vegetariska dagen  infaller i oktober men just den ”vegetariska dagen” infaller alltså idag, den 1 februari. För en vegetarian blir det ju inte så stor skillnad en dag som den här, de är ju liksom vegetarianer varje dag men vi som äter kött kanske kan få oss en tankeställare. Kanske kan vi slå ihjäl en del fördomar kring vegetarisk kost. ( Att det inte mättar, att det växer ut kaninöron på huvudet osv) Måste vi verkligen äta så mycket kött som vi gör? Kan vi bli bättre på att laga vegetariskt?  För att hjälpa er på traven lite så har jag lagat en god vegetarisk gryta, dagen till ära. En gryta med kideybönor som mättar och som blir klar på stört. Servera med valfritt tillbehör som ris, bulgur, pasta eller kokt potatis.

KIDNEYBÖNSGRYTA ( 4 pers)

1 burk kidneybönor (gärna ekologiskt)

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

1 burk krossade tomater ( gärna smaksatt med örter)

1 krm chilipulver

1 krm salt

1 krm svartpeppar

3-4 droppar tabasco

smör till stekning

Gör så här: Stek löken och pressad vitlök i grytan med lite smör tills det får gyllene färg. Lägg i bönorna och krossade tomater och låt detta puttra en stund ( ca 3-5 minuter). Krydda med chilipulver, salt och svartpeppar och stänk ner lite tabasco. Klart att servera!

 

7 Thoughts on “VEGETARISKA DAGEN

  1. Ser mycket gott ut! Och vegetarisk mat är så mycket annat än bara sallad, som många också tycks tro 🙂 Ha en fin helg!

  2. gott med vegetariskt 🙂

  3. Mutter mutter, det är så mycket konstigt dessa moderater och annat blått folk har för sig…

    Jag kan stolt säga att jag äter väldigt mycket vegetariskt. Gillar man inte bönor, som så många säger, har man ätit fel eller fel tillagade bönor vill jag påstå!

  4. Vegetarian som jag är så gillas ditt inlägg mycket! Den här grytan liknar en indisk gryta jag brukar göra som kallas för rajmah. Kul att ni som äter kött ibland (åtminstone) äter vegetariskt 😉

  5. Grekiskinspirerade rätter är tema för måndagens gröna vegorecept. Varje måndag tipsar vi om vegetariska rätter.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

WordPress spam blocked by CleanTalk.

Post Navigation