-
Blodapelsin är en typ av apelsin som också kan gå under namnet röd apelsin.
-
Blodapelsinens säsong är kort och blodapelsin odlas bara på några få plaser i världen. Bland annat Sicilien.
-
Blodapelsinen skördas under februari och mars.
-
Det är ämnet antocyanin som gör blodapelsinen röd. Antocyanin utvecklas genom temperaturskillnader, blodapelsinen vill ha det varmt på dagen men riktigt kallt på natten.
-
Det finns många falska blodapelsiner bland annat en sort som heter cara cara, då får apelsinen sin röda färg från ämnet lykopen.
-
Blodapelsinen har intensivare smak än den vanliga apelsin.
-
Blodapelsinen härstammar från Kina.
-
Blodapelsinen är väldigt rik på c-vitamin och vitaminerna behålls bäst om man äter frukten naturell. En apelsin innehåller hela 100 mg c-vitamin och det rekommenderade dagsintaget är 75 mg.
-
Ett apelsinträd kan bli 2-6 meter högt.
-
Blodapelsinens skal kan vara en fin smaksättare i sockerkakor, glass och i matlagning.
Jag gillar blodapelsiner. Visste dock inte allt detta om dem, tack för informationen!
Jag har för mig att jag läste någonstans att försäljningen av blodapelsin ökade kraftigt i en butik när de istället skrev röd apelsin på skyltarna… Galet 🙂
Visste endel av det där! Sååå gott! Frossar i blodapelsin nu!