Vi fortsätter att fira Matsafaris 8 år genom att blanda sött med salt. Det här är bland dom godaste kakorna jag bakat till bloggen genom åren. Kanske för att det innehåller två av mina favoritsaker. Lakrits och kokos! Varsågoda! Här kommer receptet.

SALT FISKKAKOR MED KOKOS ( 20 st)kakorkorvwok1-980x667

2 ägg

1 dl strösocker

1 dl rapsolja

5 dl kokosflingor

10 salta fiskar

Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Rör ihop socker och ägg. Rör sedan ner rapsoljan och kokosflingor.Hacka fiskarna i småbitar. Blanda ner dem i smeten. Låt smeten stå och svälla i ca 10-15 minuter. Klicka ut 20 ” kluttar” av  smeten på en plåt klädd med bakplåtspapper. Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 12 minuter. Farligt goda!

HA DET GOTT!!

//

Idag på dagen för 8 år sedan uppdaterade jag med mitt första recept på min matdagbok Matsafari. Att den då skulle bli populär och välbesökt fanns inte i mina tankar utan jag postade recept helt för min egen skull och helt ut i tomma luften. Allt eftersom recepten fylldes på så uppmärksammades och omskrevs Matsafari flera gånger och jag kan inte än idag svara på varför. Det kan ha varit tur. Det kan ha varit min katt. Det kan ha varit att jag alltid bjudit på mig själv.

Hur som haver så är jag väldigt rörd och jag har alltid varit otroligt tacksam för varje fint ord som nämnts om mig. Jag tänkte i det här inlägget påminna mig själv och er om några roliga saker som inträffat under mina blogg-år.

Ni läsare nominerade mig år 2012 till Stora matbloggspriset inom kategorin Folkets val som delas ut på Mitt köks matmässan varje år. Då hade jag bara bloggat i 2 år så tack snälla för det! Det lever jag på ännu. Självklart hade jag inte en chans mot de stora bloggarna och vann gjorde den fantastiska bloggen Matplatsen. Men jag är glad ändå då jag fick vara med och det ledde till i sin tur till många andra spännande saker. 

Bland annat så lärde Tom Sjöstedt (årets kock 2008) mig att filea lax. Jag är lite av ett hopplöst fall när det kommer till att laga och äta fisk..förlåt!

Jag blev utnämnd till veckans bloggare av Sveriges radio P4 i november 2014 och blev intervjuad i direktsänd radio om mig själv. Jag sket på mig av nervositet men det var inte sista gången jag fick prata i radio om Matsafari.  Jag blev även uppringd då jag lite kaxigt hade lagt upp ett inlägg som handlade om när Jimmie Åkesson under en boksignering fick en tårta i nyllet. Jag valde att kalla det ”Veckans mathändelse” och jag hoppades ironiskt för Åkessons skull att jordgubbarna var svenska. Jag fick både ris och ros efter det inlägget och med handen på hjärtat så hade jag aktat mig för att skriva på det sättet om det varit idag.

Jag har också blivit utnämnd till månadens matblogg av hittamatkassen.

Bildresultat för Nordöstran matsafari

Jag har fått publicera en del recept i tidningar. Under ett par år fick jag regelbundet skriva i tidningen Nordöstran som numera heter Mera. Det minns jag att ni gillade och många av er blev otroligt ledsna den dagen då jag publicerade mitt sista recept där och ni besökte mig på jobbet för att fråga varför jag inte längre skrev där.

Jag fick också möjligheten att skriva några recept till en kokbok om nyttiga efterrätter. Min bild hamnade på omslaget dessutom. Det var fantastiskt kul!

Bloggen har också lett till samarbeten med mängder av företag och personer. Jag har bland annat jobbat med Niklas Ekstedt som mest är känd för tv-serien Niklas mat i svt. Jag har också stöttat lokala företag med recept till deras hemsidor och just nu i skrivande stund har jag inlett ett stort jobb med ett av Sveriges största företag. Det kommer jag berätta mer om längre fram då det fortfarande är lite hemligt men det arbetet har tyvärr varit en av anledningen till att jag inte hunnit uppdatera här inne så frekvent som jag egentligen velat. Men det kommer bli bättre! Jag lovar!

Under året som gick så listade Expressen mig som en av de bästa matbloggarna i Sverige samtidigt som jag också blev utnämnd av ingredientmatcher som ”bästa matbloggarna 2017”!

En annan bloggare som skriver på blgog.se  har på sin blogg beskrivit mig så här :

Matsafari drivs av Ann-Sofi Karlsson och bloggen har en tydlig personlig touch och inte sällan med roliga tvister på matlagningen och bakrecepten. Ett exempel är minipizza med chiafrön…

Hon presenterar bloggen med ”En ganska rolig liten blogg” och det sammanfattar bloggens känsla mycket väl. Bloggen startades 2010 som en drivkraft för att få tillbaka känslan att njuta av livet. Året före drabbades hon av utmattning- och ångestsyndrom vilket tog sig uttryck i många delar av livet. I hennes beskrivning av bloggen säger hon att det var ”den värsta tiden i mitt liv” och att livet i stort sett bara bestod i att sova och gråta.

Matsafari blev ett litet ljushål i mörkret och ett sätt att lägga fokus på något hon vanligtvis tycker om. Redan ett år efter att den startats upp fick hon förfrågan av Niklas Ekstedt att flytta över bloggen till Matmolnet. Där bloggade hon fram till 2013 och driver sedan dess bloggen på egen domän.

Genom den uppmärksamhet som bloggen gett henne har hon fått skriva för tidningar och magasin samt varit med i radio och samarbetat med en rad olika matproducenter. Bloggen har därmed öppnat upp vägar som hon aldrig trodde skulle kunna öppnats tidigare. I slutet av sin presentation skriver hon att hon uppskattar alla som peppat och gett henne beröm för att hon drivit bloggen på sitt unika sätt. Kanske är det just den personliga touchen som gjort hennes blogg så uppskattad.

I det här inlägget vill jag också hylla er som orkat komma tillbaka till mig gång på gång! Och jag vill säga tack!


Tack för allt stöd jag fått av er under dessa fantastiska år! Inga utmärkelser kan någonsin väga upp er support! Det har varit så otroligt roligt när ni stannat mig på stan eller i affären och pratat mat med mig.

Tack för att ni har uppmuntrat det jag gör. Tack för alla goda tips jag har fått! Och tack för alla tips jag har fått ge! Ni är mina mat-bästisar! Och jag skulle inte vara Matsafari utan er!

//

Det bästa jag vet på hotellfrukosten är när det finns pannkakor och nutella! Men hemma gillar jag inte alls sådana frukostar, då vill jag hellre ha pannkakan till lunch eller kvällsmat! Den allra bästa pannkakan är när man river ner lite citronskal samt pressar i lite citronsaft i smeten. Har ni inte provat det så har ni faktiskt missat något. Därför är den med bland Matsafaris favoriter nu när vi firar 8 år tillsammans. Och fira tänkte jag att vi skulle göra ända fram tills nästa torsdag 🙂 Här kommer receptet.

Citronpannkakor (4 portioner)

2 1/2 dl vetemjöl

1/2 tsk salt

6 dl mjölk

3 ägg

skal och saft från 1 citron

3 msk smör till stekning

Gör så här: Blanda mjöl och salt i en bunke. Vispa i hälften av mjölet och vispa till en jämn smet.Vispa i resten av mjölken, saften från citron samt skalet. Rör sedan ner äggen. Stek sedan tunna pannkakor gyllene i stekpanna med lite smör. Servera med kolasås, glass och sylt.

Gott va!

//

 

Den här veckan är det 8 år sedan jag uppdaterade med mitt första recept här på Matsafari. Det tycker jag att vi firar genom att slänga in några av mina favoritrecept genom åren.

Först ut av mina favoriter är min pärontarte. Tyvärr är bilden inte av den kvalité jag skulle släppa igenom idag. Men det är värt att uppdatera med en bild jag är mindre nöjd med för ett recept jag fullkomligt älskar!

Så låt oss fira lite! Grattis Matsafari på 8 årsdagen! Fy fan så roligt vi haft det!

Pärontarte ( 6-8 bitar)

Botten:
3 dl vetemjöl
100 gr smör
3 msk socker
2 msk mjölk
Fyllning:
3 päron
1 dl kanderade nötter (recept här)
1 dl ljus rom
2 krm kanel
1 matsked socker
2, 5 dl grädde
3 msk socker
1 krm kanel
1 tesked vaniljsocker
2 äggulor

Gör så här: Gör först degen genom att blanda alla ingredienser och knåda ordentligt. Kavla ut till en botten och lägg den i en form med hög kant och ställ in i kylen ca en timme. Skiva två päron i skivor och snitta det sista päronet i solfjäderssnitt och trolla bort kärnhuset utan att päronet går sönder. Stek päronen i rom, kanel och socker i en stekpanna och lägg sedan bitarna snyggt i formen över degen. Strö över kanderade nötter.Vispa ihop grädde, socker, kanel samt vaniljsocker i en kastrull och koka upp. Låt detta svalna och vispa sedan i äggulorna och slå sedan blandningen över degen och päronen. Grädda pajen i ugnen i ca 200 grader 40 minuter. Servera med vaniljsås, vispad grädde eller glass.

Kommentera gärna! Vilket är ditt favoritrecept genom åren?

//

Visst är vädret nu något alldeles fantastiskt. Den här tiden är ju ändå den bästa då man upplever och tar till sig allt som händer i naturen. Och nu kommer tiden då vi kan frossa i svenska råvaror och för den lyckligt lottade kanske man till och med kan hämta råvarorna till dagens meny i sin egen trädgård om några veckor. Jag har alltid höga förhoppningar att varje år odla… Jag vill odla ALLT! Jag köper fröpåsar så jag kan bada i dem och sedan orkar jag inte plantera mer än några påsar i taget. Man får ju inte glömma att fröer och plantor behöver skötas och än har jag inte vunnit all tid i världen, nä inte ens någon krona på en rutten trisslott faktiskt ! Men vinst på tallriken har jag ändå fått! Som stekt sparris inlindad i lufttorkad skinka…MMmmmmm vilken högvinst!

STEKT SPARRIS INLINDAD I LUFTTORKAD SKINKA ( 2 pers)

500 gr färsk sparris

4 skivor parmaskinka

1 nypa salt

2 nypor svartpeppar

1 msk smör

Gör så här: Stek sparris i en het panna med smör någon minut så sparrisen får lite yta och färg. Linda sedan parmaskinkan runt sparrisbuketten och servera med jordgubbssallad med fetaost (skivade jordgubbar, tunt skivade rädisor, smulad fetaost samt lite olivolja) eller en klick citroncreme.

Ha det gott! Och jag skickar med er ett dagens visdom… Njut av allt som livet erbjuder! Sprid positiv energi och starta en kedja av leende! Ge dig själv en bra dag!

//

Har ni inte testat att ugnsbaka körsbärstomater ännu så får du skämmas lite. De ska bakas långsamt och i låg temp för bästa resultat. jag dreglar lite bara av att skriva om dem. I helgen sådde jag faktiskt tomater och planen för sommaren är att vara helt självförsörjande och inte behöva köpa en enda tomat. Vi får se hur det blir med det eftersom våren verkar vänta på sig. Hur eller hur kommer det vara en lyckans dag då jag öppnar upp mitt växthus för säsongen och flyttar in alla plantor (om de nu tar sig). Njut nu av receptet!

UGNSBAKADE KÖRSBÄRSTOMATER

200 gr körsbärstomater

2 tsk olivolja

1 krm salt

1 nypa socker

några drag med pepparkvarnen

Gör så här: Sätt ugnen 125 grader. Lägg körsbärstomaterna på en plåt med bakplåtspapper. Ringa olivoljan över. Strö över salt, socker och svartpeppar. Låt stå i ugnen i 1,5 timme.

//