Älg, det är gott. Men ibland ganska svår att få tag på. Just den här älgen kommer inte ifrån skogen utan snarare från charkdisken på ICA. Annars så bor dom ju i skogen dom asen. Varför jag kallar dom för as är för att jag i tidig ålder ( 6 år kanske)  blev jagad av en älg när jag besökte mormor och morfar på landet eller egentligen var det min bror som blev jagad men han satt ju på en cykel och kom därför undan mycket fortare än vad jag gjorde eftersom jag bara hade mina egna ben att fly med ( så den som kommer sist måste ju vara den som egentligen är jagad eller?) Älgen ville oss nog inget särskilt och jag tror faktiskt att han egentligen sprang åt motsatt håll när vi fick syn på varandra. Antagligen blev han lika rädd som vi men det kan man inte så noga veta när man lägger benen på ryggen och inte vågar vända sig om förrän efter si så där 3 km. Kanske var det just den älgen jag åt upp igår? Eller kanske den här som jag blev kompis med i våras?

Ja lite konstigt är det faktiskt att ena dagen vara kompis med en älg och en annan dag ha en älg på tallriken.

ÄLGONESE ( ca 6 pers)

 • 600 gr älgfärs
 • 150 gr fläskfärs
 • 1 gul lök
 • 1 vitlöksklyfta
 • 3 msk tomatpuré
 • 1/2 dl grädde
 • 1 msk soja
 • svartpeppar efter egen smak
 • salt efter egen smak
 • 1 msk lingon
 • smör till stekningen

Gör så här: Finhacka gul lök och en vitlöksklyfta. Stek upp detta i lite smör och låt löken bli gyllenbrun. lägg ner färsen i pannan. Stek upp i ca 5-8 minuter och tillsätt sedan tomatpuré, kryddor, soja och grädden. Låt detta puttra ihop i ca 5 minuter. Strö sedan lingonen över köttfärsåsen och servera med kokt spagetti.

16 Thoughts on “ÄLGONESE ELLER HELT VANLIG KÖTTFÄRSSÅS FAST PÅ ÄLG

 1. Gott med älgonese! Jag har nog aldrig sett älgfärs i butik… Men kanske inte har kollat efter det heller. Ska göra det, för det här låter ju mumma!

  • matsafari on januari 5, 2013 at 2:00 e m said:

   Det verkar som att det blir vanligare och vanligare att butikerna tar hem viltkött. Åtminstone här i lilla HUltsfred.
   Ha en fin lördag Sara:) Kram

 2. Aldrig smakat på älg men jag har sett älg några gånger på avstånd och en gång på en älgsafari på nära håll också!

  • matsafari on januari 5, 2013 at 2:00 e m said:

   Vi har två älgparker alldeles i närheten så vi har faktiskt varit några gånger och klappat och matat konungarna. Stora djur, inget man vill ha på vägen eller i fronten på sin bil!

 3. Agneta i Livsnjutarnas Gourmetkök on januari 3, 2013 at 5:29 e m said:

  God fortsättning till dig också och jag vill bara säga att du tar så himla fina matbilder. Bilderna är fyllda med hemtrevnad och drar verkligen igång aptiten hos en läsare. 🙂

 4. Ha ha, där kom älghämnden! Nämen visst är det lite… jobbigt det här man kött och köttätande. Men inte tillräckligt jobbigt för att man ska avstå.

  • matsafari on januari 5, 2013 at 1:58 e m said:

   Nej avstå kött skulle vara svårt även om jag gillar vegetariskt och faktsikt varit vegetarian under 9 år av mitt liv.

 5. Lilla älgen… Nej, älg är inte en favorit faktiskt. Pappa är jägare så har ätits en del älg under mina tidiga år. Tycker det har för mycket viltsmak, rådjur däremot gillas mer. Men din älgfärssås är säkert god, så klart!

  Kram kram

  • matsafari on januari 5, 2013 at 1:57 e m said:

   Så olika vi tycker:) Själv tycker jag att rådjur har mer viltsmak än älg faktiskt. Jag har inte ätit rådjur så många gånger men dom gånger jag har gjort det tycker jag att det har litegrann leversmak och lever är nog bland det värsta jag vet.
   KRAM

 6. Jag hittade tillbaka till din blogg nu.

 7. Jag hittade tillbaka till din blogg nu. Du har så fina matbilder och skriver så bra!

 8. Låter riktigt gott,aldrig vågat gå på och äta älg,men de här skriker kom och ät mig så nu ska ja banne mig springa till charken och haffa en

  • matsafari on januari 6, 2013 at 1:03 e m said:

   Nej älgar ska man akta sig för, de har varken trafikvett eller är särskilt snygga att titta på. Passar otroligt bra på tallriken, det kan jag inte ljuga om;)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

WordPress spam blocked by CleanTalk.

Post Navigation