Jag har inga barn men jag har en gång för länge sedan varit ett. Därför vet jag hur det är att få äcklig mat av morsan/skolan/dagis dag ut och dag in även fast den egentligen inte alls är äckligt. Det där är bara något som alla mänskliga varelser får för sig under åtminstone någon period i sitt liv! Det hör till, det ska vara så. Det är ingenting konstigt med det.Ni nyblivna föräldrar behöver inte bli oroliga nu, sådant där trots, det går över, om man har tur ja kanske redan i 30 års åldern… Grönsaker, ja. Dom där grönsakerna! Ett alldeles eget kapitel. Jag minns ju som barn vilket tjat det alltid var om just dom och hur nyttiga dom är. Bara ordet nyttigt får ett barn att rynka på näsan och vilja kräkas lite av äckel. Sådant säger man bara inte till ett barn, det gör man inte. Och ja, råkar det ligga grönsaker 10 cm ifrån den övriga maten, ja då har den liksom smittat av sig på allt det goda så att det inte går att äta någonting annat än brödet ( om man har tur att det serveras sådant vid matbordet). Det verkar som om vuxna också glömmer bort hur det är att vara barn så fort dem får sina egna. Man glömmer alla elaka dagisfröknar, äckliga grönsaker och gnatande mammor och pappor för att man på något vis kanske blivit en sådan själv, inte vet jag hur det funkar. Så därför har jag nu hittat på en gratäng som kanske kan hjälpa någon förälder därute att få ungarna att äta åtminstone en liten liten tugga. Nu påstår jag verkligen inte att jag är någon supertant som vet hur man föder och fostrar sina barn och så. Jag vet verkligen ingenting om barn. Men att peka på tallriken och säga ” Stålmannen äter det där” behöver man inte vara Einstein för att förstå att det inte är sant. Det är lite som att säga till en kanin att han inte ska hoppa vägen fram när han är ute och går. Det finns ingen unge som någonsin skulle gå på att Stålmannen faktiskt göder sig själv med grönsaker. Och nej, dra inte den där om spenatätande Karl-Alfred. Vi lever på 2000-talet nu och leker med angry birds,och beywarriors och sådär. Karl-Alfred spenatmuskler imponerar inte längre. Säkert inte bamses dunderhonung heller.

Och till er alla dagis/skolfröknar som vid något tillfälle försökt tvinga i MIG äcklig mat och sådana där livsfarliga grönsaker! Hörrni! Jag vet nog var ni bor! Jag har inte glömt bort det, det har jag inte. 

FALUKORVSGRATÄNG ( 4 pers)

3 portioner kokt pasta

400 gr strimlad falukorv

10 cm strimlad purjolök

2 dl mjölk/grädde

10 små frysta broccoli, hackade i småbitar ( syns inte =finns inte)

1 ägg

1 vitlöksklyfta

2 msk tomatpuré

1 msk HP sås

1 krm paprika pulver

salt och peppar

1 dl riven ost

Gör så här: Stek upp strimlad falukorv med purjolök någon minut så korven får lite stekyta. Vispa ihop mjölk med ägg,tomatpuré, pressad vitlök, hp sås, paprikapulver, salt och peppar. Lägg korven i botten på en ugnsform. Lägg den fint hackade broccolin över.Lägg sedan pastan ovanpå. Slå sedan såsen över hela gratängen och toppa med riven ost. Gratinera i ugnen i 20 minuter i 200 grader.

6 Thoughts on “FALUKORVSGRATÄNG

 1. Äh, barn får för sig att inte äta grönsaker bara för att mamma/pappa/dagisfröken/Stålmannen säger ett man SKA det. Trots, trots, trots. Håll käften om vad man ska och inte ska äta och servera bara barnen bra mat så äter de den 🙂

 2. Ungarna lär sig av andra ungar vad man kan äta o inte äta. Själv älskade jag fisk tills jag började skolan och fick lära mig att man inte äter fisk. Punkt, slut jävlar amen! Så är det bara. När man går i skolan äter man inte fisk och äter man fisk är man annorlunda och då är det nåt fel på en och man får inte vara med o leka på rasten. Alltså äter man inte fisk. Tog mig till gymnasiet att inse att jag visst älskade fisk, fortfarande. Tackolov har mina troll lyckats stå på sig och fortsätta älska fisk fastän de börjat skolan. Kanske för att det är bättre skolmat nu. Kanske för att de har bra självkänsla och vågar stå för vad de tycker.
  Grönsaker har jag aldrig förstått att det ska va så svårt att äta, bara man serverar dem råa så äter de flesta det mesta. Det är när grönsakerna prompt ska kokas som de blir slemmiga och läbbiga. Det är först senaste året jag börjat lära mig äta tillagade grönsaker, men jag tycker fortfarande att de råa är bäst. Rårivna morötter kommer alltid vara godare än kokta.

  Ha en underbar helg!
  /Trollmamma

  • matsafari on oktober 1, 2013 at 2:21 e m said:

   Det där med grupptryck har och kommer alltid vara en stor bov i skolan. Jag åt verkligen inte fisk och nu när jag tänker på det så var det säkert bara för att ingen annan gjorde det!
   Det verkar som om att det där med självkänsla och våga stå för vad de tycker är på tapeten i dagens ungdom. Åtminstone ser jag sådana tendenser i min brors ungar.
   Och jag är beredd på att hålla med dig och skriva under på att färska grönsaker är bra mycket godare än kokta!
   Kram

 3. Hahaha, får frun här (som är ”dagisfröken” faktiskt) att tänka på levergrytan som serverades på en förskola för väldigt många år sedan. Den gick under namnet fantomengryta bara för att barnen skulle äta den… trodde personalen i alla fall! Hur många serveringar av en sån gryta tog det innan ungarna räknade ut att det var något som de förmodligen inte skulle gilla och då genast slutade gilla den… Suck!

  • matsafari on oktober 1, 2013 at 2:14 e m said:

   Alltså jag hade lätt gått på den där med fantomengryta. Det låter asballt. Jag får känslan av att jag kan flyga och blir jättestark och så om jag skulle äta den:) Kan man få receptet kanske?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

WordPress spam blocked by CleanTalk.

Post Navigation