Idag plockade jag bort två fästingar på kroppen, så nu sitter jag här och väntar på att jag ska dö i fästingdöden ganska snart. Undra om det tar några timmar, några dagar eller några veckor? Skulle det bli tvärtyst här på bloggen, ja då vet ni att fästingarna vann och jag förlorade. Vet ni föresten hur äckliga fästingar är!? Fästingar är ett spindeldjur (redan där får jag panik) som suger blod värre än Dracula och sprider livsfarlig pest från skabbiga rävar till oss människor.  Jag kanske kommer bli en skabbig räv nu med röda ögon som tappar håret och med en smal ohälsosam kropp fylld med kliande variga sår. Jag vet inte vad som är värst? Tvärdö i fästingdöden eller dö i skabbig rävpest?

Fästingarna som satt på min kropp är i allafall döda nu och jag har inte haft någon fästingbegravning eller så…Måste man det? Näää! Kanske jag ska ringa sjukupplysningen och fråga hur lång tid jag har kvar här i livet? Jag har ju trots allt ett par saker på min ”göra-lista” som jag gärna skulle vilja göra innan jag trillar av pinnen. Som dom här potatisarna till exempel, dom är så jäkla goda och dom vill jag hinna äta några gånger till! Det är verkligen inte jag som har kommit på den här potatisen ( även om man skulle kunna tro det), men jag gör detta så vansinnigt ofta att jag nästan borde få någon typ av ensamrätt på det här recept eller åtminstone någon form av royalties. Receptet kommer från restaurang Operakällaren i Stockholm, därav namnet, pommes Opris, och det är inte alls kattskit! Inte skit alls faktiskt!

FLÄSKFILE MED POMMES OPRIS OCH GRÖNPEPPARSÅS ( 2 pers)

KÖTT:

 • 400 gr fläskfile skuren i skivor
 • 1 pressad vitlök
 • 1 krm grönpeppar
 • 1 krm salt

POMMES OPRIS:

 • 6 stora potatisar
 • salt och peppar från kvarn
 • 2 msk smör

SÅS:

 • 1-2 msk grönpeppar
 • 1 charlottenlök
 • 1 msk smör
 • 1 msk mjöl
 • 2 dl grönsaksbuljong
 • 1 dl grädde
 • 1 droppe soja

Gör så här, köttet: Stek köttet i smör i en stekpanna tillsamans med vitlök och kryddor. Klart på ca 5-8 minuter.

Gör så här, pommes opris: Skär potatisen i 1 cm tjocka skivor. Lägg skivorna omlott på en plåt och smula över lite smör. Ställ in potatisen i 250 grader tills potatisen fått lite färg. Salta och peppra lätt.

Gör så här, grönpepparsås: Stek upp charlottenlök och mortlad grönpeppar i en kastrull.  Tillsätt mjölet och häll sedan i buljongen lite i taget under vispning. Låt koka upp och sänk sedan värmen. Häll i grädden och sojan och vipsa någon minut. Sen är såsen klar att servera.

 

14 Thoughts on “FLÄSKFILE MED POMMES OPRIS

 1. åh det här kallar ja god mat,så gooooooooooott
  älskar fläskfile,sås och potato.

 2. Tack, snälla! De här bullarna var något alldeles extra.

  Vilken smarrig maträtt. Det måste jag testa att göra i helgen. Var evigheter sen jag gjorde grönpeppearsås.

 3. haha samma här, har låångt till närmsta indiska så jag är superglad för webshopen!!

  pommes opris har jag aldrig gjort, inte ens hört talas om — måste prova!! 🙂

 4. Alltså de där potatisarna gör jag allt som oftast här hemma. Hade ingen aning om att det kallades så!? Vi kanske kan dela på royalties då? Eller slåss om dem? Eller, om du dör fästingdöden kan jag kanske få ärva dina rättigheter till receptet, haha?

  Jag gillar dina inlägg. Galet roligt! Kram!

  • matsafari on maj 6, 2012 at 12:21 e m said:

   Jag tror att jag överlevt fästingdöden men jag är inte knusslig så vi kan dela på rättigheterna! Bara för att du gillar mina inlägg:)

 5. Ojdå, fästingdöden… Illa, hoppas du överlever sommaren i alla fall ;o) Nej, ingen fara på taket. Var säkert de två snälla fästingarna du fick, så klart det var.

  Mums, vad gott det ser ut. Kött, sås och potatis är ALDRIG fel.

  Trevlig helg!
  Kram Malin

  • matsafari on maj 6, 2012 at 12:22 e m said:

   Ja en sista sommar skulle jag väldigt gärna vilja uppleva;) Vi får hoppas att det var två snälla fästingar, men med tanke på hur elak jag var mot dom så kommer jag antagligen få någon typ av sjukdom i ren hämnd.

 6. Hej! Gillar du att baka eller kanske äta godsakerna? Kolla gärna in mitt bidrag i tävlingen ”Miss Cupcake” och gillar du det så rösta hemskt gärna. Då får du en liten stjärna i himlen av mig 🙂

  http://mariiahelen.blogg.se/2012/may/hjalp-mig-med-din-rost.html

 7. Detta faller mig också i smaken och måste prövas och bjudas på 😉 Du har sån humor också. Själv har jag klarat mig från fästingar i alla tider och jag är väldigt förvånad över detta. Dom verkar inte gilla mig och det är jag tacksam för 😉

  • matsafari on maj 6, 2012 at 12:32 e m said:

   Fästingarna brukar inte gilla mig heller men de var väl desperata just i den stunden. Det var mina första fästingar på säkert 5 år!

 8. Grönpepparsås är så god. Fästingar är riktigt otäcka kryp.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

WordPress spam blocked by CleanTalk.

Post Navigation