Jag har precis avslutat min lingonvecka ( lingonvecka är veckan då kvinnan PMS:ar och den enda veckan då hon har tillåtelse att vara tjurig, gnällig, gråtig och elak utan några som helst konsekvenser eller anledningar) så vad passar inte bättre än att skriva ett inlägg om hemmakokt lingondricka. Nej det här är ingen menssaft, nej fy, jag försöker som vanligt bara vara lite rolig. Den här drickan hade jag inte alls så höga tankar om eftersom jag inte tycker om lingon så mycket, men nu har jag smakat och jag ville bara ha mer. Do it, do it now…säger jag bara om den här drickan! Och som vanligt med allt som är hemmagjort i saftväg så går det att blanda med sprit om man är lagd lite åt det hållet. Alla har väl hört talas om hemkört och lingondricka? Det är sånt norrlänningarna får i modersmjölken (förutom myggspray då) har jag hört.

LINGONDRICKA ( 1 liter)ladda ned

1 liter lingon

1 liter vatten

5 dl socker

Gör så här: Rensa lingon och skölj dom. Häll upp 1 liter vatten i en kastrull och lägg i lingonen. Koka upp och låt koka i 10 minuter. Mosa lingonen lite med en slev för att få ut så mycket som möjligt av smaken. Häll av bärkoket i en silduk och låt självrinna. Koka upp vätskan igen samman med socker och låt koka i ca 5 minuter. Skumma av om det behövs och tappa sedan upp lingondrickan på flaska och förvara i kylen.

4 Thoughts on “FRISK,STRÄV OCH SYRLIG LINGONDRICKA

  1. Gott. Som barn gillade jag inte lingondricka men nu när jag är vuxen 🙂 gillar jag det massor.

  2. Lena Fyrberg on augusti 24, 2013 at 4:23 e m said:

    Jag skumma ALDRIG av ytan innan jag värmekonserverar bär eller frukt som kan bevaras i åratal utan socker, alkohol eller annan tillsats. Vad är det i konsekvens skum, förutom luft, som gör att att påståendet att detta kontaminerar saft och sylt med bakterier och svamp skulle kunna vara relevant?

    • matsafari on augusti 26, 2013 at 10:33 f m said:

      Jag brukar heller inte skumma av, jag tycker till och med att det är lite snyggt med skum. Jag tror inte att saft eller sylt kontamineras av skummet, utan snarare av orena burkar i så fall. Att skumma av är mer en estisk fråga om du vill ha min åsikt. Ha en fin måndag Lena och tack för din åsikt:)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

WordPress spam blocked by CleanTalk.

Post Navigation