Det här inte till vanligheten att jag vansinnespostar inlägg på det här sättet. Dvs två inlägg på samma dag. Men det här är för bra för att inte bloggas. Det handlar alltså  om julskinka och crock pot.

Jag dog lite…Så gott blev det. Har ni en crock pot hemma så måste skinkan ner och vända däri…Så är det bara! Oj oj! Det finns inte ens ord hur mör och saftig skinkan blev. Har du inte en crock pot så är hemligheten att koka på riktigt låg temperatur, länge.

Griljeringen som kommer i samma inlägg är mysgubben Ernst Kirchsteiger påhitt och griljeringen är ingen traditionell med ströbröd utan denna griljering är något fettsnålare alternativ och dessutom kompis med glutenallergiker. Soja innehåller vete enligt förpackning men eftersom veten i all soja är fermenterad så blir sojan därmed glutenfri.Bra ju.

Så här gjorde jag:

KOKT JULSKINKA I CROCK POT ( 1 skinka)crockpot1

1 rimmad julskinka ( ca 2-3 kg)

2 lagerblad

1 gul lök

10 svartpepparkorn

10 vitpepparkorn

vatten så det täcker skinkan

0,5 tsk salt för varje liter vatten

Gör så här: Skölj skinkan i kallt vatten. Lägg skinkan med svålen uppåt i crock poten. Lägg ner pepparkorn, grovt hackad lök och lagerblad. Slå på med vatten så det täcker skinkan. I med salt. Koka sedan på låg temperatur i crock pot i 7 timmar. Tappa ur skinkaspadet och lyft ur skinkan. Låt den svalna.

ÖRTIG GRILJERING I UGN ( 1 skinka)crockpot

4 rejäla kvistar färsk timjan

6 rejäla kvistar rosmarin ( spara två kvistar till dekor)

2 msk olivolja

3 msk soja

Gör så här: Finhacka örterna. Blanda olivolja och soja. Rör ner örterna. Skär snitt i svålen. Pensla hela skinkan ( spara lite till en omgång till) med örtblandningen. Ställ in skinkan i ugnen i 30 minuter i 220 grader. Tag ut skinkan efter 15 minuter och pensla med resterande örtblandning. Tag ut skinkan och låt svalna. Skär i tunna skivor. Servera på julbordet.julskinka

Ha en riktigt skön 4:e advent!

8 Thoughts on “KOKT JULSKINKA I CROCK POT OCH ERNST ÖRTIGA GRILJERING I UGN

 1. Amen det är ju helt fantastiskt som det blir ibland! Du anar inte som vi har letat efter receptet på Ernsts senaste griljering… vi hörde nämligen att han hade gjort en ny variant på tv men eftersom vi inte sett det själv så blev det att googla på det. Inte en endaste träff fick vi! Och så hälsar vi på dej idag och vad ser vi, gissa om vi jublar!
  Ska absolut testa denna till julens vildsvinsskinka, det låter ju som att den verkligen passar fint till vilt. Och att koka skinkan i pottan, det ska vi absolut göra.

  Stora kramar till dej!

  • Underbart! jag hade först tänkt publicera detta recept till nästa jul men det blev alldeles för bra för att sparas på i ett helt år!

   Hoppas ni haft en alldeles förträfflig ledighet! Och gott nytt år!
   KRAM

 2. Men ÅH jag visste det! Att jag skulle koka en julskinka i Pottan. Nu blev det aldrig av, men undrar om jag inte ska köpa en liten skinka efter jul och slänga ner. Borde ju bli bra det med?! Men då heter det väl helgskinka i affären va?
  GOD JUL önskar jag dig!

  • Du måste prova med helgskinka! Smakade fantastiskt! Det var skinkan som tog slut fortast på julbordet i år! Annars brukar det alltid vara köttbullarna.

   KRAM I MÄNGDER TILLBAKA! Ha nu en riktigt skön helg och gott nytt år!

 3. Inta bara det att din skinka låter supergod, den blev dessutom ruggigt snygg! Fattar inte hur du kan ta så snygga, men ändå ”mörka” kort.
  God jul på dig! Kram.

  • Jag använder en liten lampa under den mörka årstiden. Den ljusar upp lite.Det går bra med vilken lampa som helst egentligen, en gammal skrivbordslampa är suveränt. Sen är jag noga med mina inställningar i kameran, där kan man komma långt. Har jag tid så kan jag ibland efterarbeta bilderna i fotoredigeringsprogram men det är bara om bilden ska tryckas eller visas offentligt.

   Hoppas du haft en riktigt god jul! Här finns det ingenting att klaga på!
   KRAM

 4. Först tack för julhälsningar. Jag önskar dig god fortsättning.
  Ernst är fantastisk! Har sätt honom på bokmässan i Göteborg i höstas, lika rolig som på teve…
  Kram /Gosia

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

WordPress spam blocked by CleanTalk.

Post Navigation