Man kan ju inte lägga upp en bild på en härlig soppa och ett lika härligt bröd och sedan bara lägga ut receptet på soppan. Så här kommer nu kuvertbrödet från gårdagens sopprecept. Krispig yta, härliga luftbubblor och lika gott som det ser ut.
KUVERTBRÖD ( ca 10 st)
5 dl vatten ( fingervarmt)
1 dl mjölk
1/2 paket jäst
2 tsk salt
1 msk socker
12 dl vetemjöl (+ 2-3 dl till utbakning)
Gör så här: Rör ut jästen med vatten, mjölk salt och socker tills jästen löst sig. Rör sedan snabbt ner vetemjöl lite i taget och arbeta snabbt ihop till en kladdig deg. Byt nu till en ny bunke och lägg ca 1 dl mjöl i botten och försök sprida upp det lite på kanten av bunken också. Lägg ner degen och strö med mycket mjöl ovanpå degen. Låt degen jäsa i 1,5 timme. Strö ut lite vetemjöl på bänken och stjälp sedan försiktigt upp degen och strö lite vetemjöl ovanpå. Knåda inte degen, då försvinner de härliga luftbubblorna. Dela snabbt degen i bitar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Att bröden blir lite olika i storlek och utseende gör ingenting. Grädda bröden i ugnen i ca 220 grader i 15 min . Låt bröden svalna utan någon handduk över. Då får bröden en sådan där härligt krispig yta.