Ja, nu går tiden i rasande fart! På torsdag är det bara en månad kvar tills tomten kommer:) Och det är hög tid att börja äta sin gröt, vara snäll och göra sin hemläxa så klapparna under granen inte hamnar på blocket:-D Tomten är nämligen redan nu ute och tjuvkikar i fönstrena för att se så att man är snäll, det var i alla fall vad min mor och far försökte lura i mig när jag var liten. Första advent är redan nästa söndag, vilket känns lite tidigt, första advent i november…Varför då? Ja, vissa år är det ju så! Än har vi ingen snö sett, men om det bara kommer lite litegrann dagen innan julafton är jag nöjd, sen kan det kvitta. Det är så fruktansvärt otacksamt att skotta, herregud har vi inte fått nog av det de senaste två vintrarna???

Här kommer ett recept på fin fina lussekatter! För det blir ingen första advent utan den obligatoriska adventsfikan ! Det måste vara det godaste fikat på hela året! Det doftar så gott i köket i jultider med alla fantastiska kryddor vi använder just vid den här årstiden. Jag brukar dela degen i två delar och baka ut lussebullar med kardemumma och kanel och lussekatter av den andra delen. Men du, du gör som du vill!

LUSSEKATTER
( ca 50 st)
50 gr jäst för söta degar
150 gr smör
5 dl mjölk
1 burk kesella
1 ägg
2 paket saffran
3 dl socker
1/2 tsk salt
17 dl vetemjöl
pensling:
1 ägg
Garnering:
russin

Gör så här: Smula jästen i degbunke. Smält matfettet i en kastrull och tillsätt mjölken, värm till 37 grader. Häll hälten av vätskan i bunken med jäst och rör tills jästen har löst sig. Tillsätt sedan resten av degspadet, kesellan,saffran, socker och salt. sikta sedan ner mjölet lite i taget under ömrörning och när allt mjöl är tillsatt arbetar du ihop allt till en deg. Knåda och ta i ordentligt som om du vore arg på degen hihi. När degen slutat klibba, känns slät och smidig är det dags för jäsning. Täck degen med en bakduk och låt degen jäsa i 30 minuter. Ta upp degen på en mjölad bänk och knåda den litegrann igen. Dela sedan degen i 50 st lika stora delar och forma en lussekatt av varje del.Lägg lussekatterna på en plåt och tryck ner 2 russin i varje lussekatt och låt sedan jäsa igen i ca 20 minuter. pensla sedan lussekatterna med uppvispat ägg sen gräddar du dem i ugnen i 225 grader i ca 8 minuter.

Trevlig söndagskväll på er!

4 Thoughts on “LUSSEKATTER SNART ÄR DET DAGS!

  1. Cupcakesfluffan on november 20, 2011 at 6:44 e m said:

    köpt kesella och saffran idag så att jag kan baka lussekatter innan första advent 🙂

  2. Mårtenssons kök on november 20, 2011 at 8:06 e m said:

    Nej, det känns som det går alldeles för fort nu, vi hinner inte med alls och vill bara bromsa in tiden lite grann! En månad kvar:(

  3. Millas Hälsoblogg on november 20, 2011 at 8:11 e m said:

    Det är svårt att fatta att det snart är 1adventSer ut som mitt recept jag brukar göra och det blir jätte bra med kesella. Ha det gott

  4. Tinas Skåpmat on november 22, 2011 at 6:54 e m said:

    Ja jisses var det rusar! och mycket är ogjort och ledigheten för få, om man kunde trolla till sig lite tid o energi! =/

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

WordPress spam blocked by CleanTalk.

Post Navigation