Efter en veckas frånvarande kökstjänstgöring pga sjukdom, kliar det verkligen i fingrarna att sätta igång med mat och bakning så det står härlig till även att jag faktiskt inte känner mig riktigt riktigt helt  kry än. En liten minimunk att sätta tänderna i är inte fel när man behöver muntras upp och faan ta den som kom på att just ätandet ska gå fortare än själva tillredningen! Dom här munkarna tog mig ca 1 timme att baka och jag åt upp dom på mindre än 10 minuter! Varför ynka 10 minuters njutning för 1 timmes arbete!????? WHY??? Jag får inte ihop det!? Och vi ska inte tala om där svettiga sängkammarjobbet mellan två älskande människor som händer ibland! Det är ju fasen ännu värre, där varar ju njutningen bara i några sekunder!

För att kunna baka dessa läckra munkar enligt detta recept så behöver du små mini-sockerkaksformar. Leta i leksaksaffärer och på loppisar så hittar du dom alldeles säkert!

MINIMUNKAR ( ca 20 st)

  • 75 gr smör + smör till formarna
  • 1 dl socker + lite socker till garnering
  • 1 ägg
  • 1/2 dl mjölk eller vatten
  • 1 mosad banan
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1/2 tsk bakpulver

Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ihop rumstepererat smör med socker med hjälp av en elvisp. Tillsätt ägget och rör lite till. Blanda sedan ner den mosade bananen och slå på mjölken. Blanda vetemjölet med bakpulver och blanda sedan ner det i blandningen. Smöra formarna rikligt med smör ( smöret hjälper till att fritera munkarna i ugnen så snåla inte) och fördela smeten jämt i varje form, inte ända upp till kanten eftersom de sväller lite i ugnen. Grädda nu munkarna i ugnen i ca 40-50 minuter eller tills de fått mycket färg. Ta ut formarna ur ugnen när de är klara och låt dessa svalna något. Lirka sedan ur munkarna ur formarna och vänd dom i socker.

Klara att servera!

25 Thoughts on “MINI-MUNKAR

  1. WOW så smaskigt!!! Ska leta reda på ett gäng munkformar. *vill ha-vill ha*!!!

  2. Så söta mini-munkar!

  3. Vilka godingar och hur söta som helst. Såna formar vill jag också ha!

  4. Alltså, behöver man muntras upp så är det bara att titta in hos dej:)

    Vi fick hem ett munkjärn för en smärre evighet sedan som fortfarande inte har blivit använt. Har lite problem med att hitta recept som passar men vi ger inte upp, det ska finnas någon stans!

    • matsafari on april 2, 2012 at 7:05 e m said:

      Vad glad jag blir att jag kan pigga upp:)

      Munkjärn låter som en fantastisk uppfinnig och konstigt nog har jag inte hört talas om det förrän nu! Ser fram om att läsa om det på er blogg framöver! Och plötsligt så kommer receptet när man har trixat och testat ett tag:)

  5. ÄLSKAR munkar!
    Årets största prövning är ju Sweden Rock… På promenaden mellan festivalen och campingen finns det ju munkvagnar som MÅSTE passeras. Och det är ju så svårt att låta bli när de ligger där, goa och varma…

    Jag ska genast INTE spara detta recept som favorit (om jag gör det kommer beach 2012 att vara än mer avlägset….)

    • matsafari on april 3, 2012 at 7:40 e m said:

      Haha beach 2012, ja faan jag kommer inte lyckas det här året heller! och atagligen inte nästa, eller nästa, eller året efter det!

      Sweden rock ja! Jag kan inte låta bli att köpa de belgiska våfflorna med choklad som finns på vägen till området! Jag är en munkfantast också så ett par sånna per dag brukar slinka ner också.
      Tyvärr blir det ingen festival för mig i år, jag gråter nästan lite blod. FAAN!

      • Belgiska våfflor är oxå smaskigt, men jag prioriterar munkarna.
        Ingen festival? Stackars! Lider med dig nu. För mig blir det 10:e året nu i sommar…

        Angående äggen: Jag färgade med karamellfärg.
        Röd och blå karamellfärg funkade toppen.
        Gul och grön funkade inte alls. Tyvärr, det gjorde mig lite sur! Nåväl, jag har kompletterat med nougatägg från godishyllan – de var i grön folie så jag får lite fler färger i alla fall 🙂

        Här har du lite andra färgtips
        http://cookiesndreams.blogg.se/2012/march/farga-agg.html

        • matsafari on april 4, 2012 at 10:00 f m said:

          Då får jag gratulera till ditt 10 års jubileum 🙂 Inte illa! Om du någon gång hamnar på Hultsfredsfestivalen här i Hultsfred (där jag bor) så är du hjärtligt välkommen att duscha, äta och ladda batterierna hemma hos mig:)

          Jag färgade ägg förra året och min gula färg fick jag ifrån gurkmeja, blev kanske lite blek färg. Tack för länken, ska kika på den!

          Ha en riktigt riktigt härlig påsk:)

  6. Ha ha det har du rätt i, men tänk på att de där sekundernas njutning kan få konsekvenser i (minst) 18 år.
    Fasen vilka söta små formar, det ska bli mitt nästa mission: hitta minisockerkaksformar!

    • matsafari on april 4, 2012 at 10:03 f m said:

      Ja just det, konsekvenserna, dom glömmer jag alltid! Då får jag nog hålla mig till mina munkar i fortsättningen för 18 år låter otroligt länge;)

  7. Men vadå ”leta efter formar i (…)” Jag vill ha NU!

  8. Hej! Såg du hade hittat till min blogg och kommenterat mitt inlägg på mina cakepops:) Tack så mycket! Det var första gången jag gjorde såna så är nöjd med resultatet. Jag läste ett inlägg om dina dekorationer till cubvakes. Verkade enkelt. Det måste jag prova vid tillfälle:)

    • matsafari on april 4, 2012 at 3:27 e m said:

      Inte illa för att vara första gången! Imponerande:)
      Kul att du gillade mina cupcakes, det är bara att sätta igång att baka och testa du också!
      Glad påsk:)

  9. Så fina munkarna blev, kul att göra de i formar sådär 😀
    Hoppas du hänger utmaningen denna månad!

  10. Gud vilken bra idé att använda små leksaksformar! Och så fiina dina små munkar blev! Jag har dragit mig för att baka munkar eftersom jag avskyr att fritera( för att inte tala om att städa upp efteråt), men med det här receptet slipper jag ju- perfekt!!

    • matsafari on april 4, 2012 at 7:13 e m said:

      Jag gillar inte heller frietring, det blir en unken doft i köket som stannar kavr i flera dagar…Suck! Så det var därför jag hittade på det där receptet!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

WordPress spam blocked by CleanTalk.

Post Navigation