Det är inte många pappor som bakar kakor med sina barn, men det gjorde min pappa ibland med mig när jag var liten. Det var alltid samma kakor  vi bakade, nämligen schackrutor! Min pappa kanske bara kunde ett enda kakrecept men vad gör det? att göra ” tjejiga” saker med sin pappa tyckte jag var skit coolt!

När jag var liten bäbis och hade ett så där minimalt ordförråd så hängde jag gärna med farsan och hjälpte honom med att laga saker (JA, förr i tiden lagade man faktiskt saker, nu slänger man och köper ny skit) och det var så jag lärde mig vad alla verktyg hette innan jag ens kunde alfabetet utantill. Jag var, som jag kallade det själv i den ålder, min pappas lilla ”ge-are” och ordet kommer från GE, som i att lämna över saker, och det var mitt jobb, att GE pappa hans  verktyg, alltså hans GE-ARE ! Inte illa att vid två års ålder tydligt kunna uttala ord som vinkelhake, insektsnyckel, huggmejsel och demonteringsjärn…sug på den…demonteringsjärn…Det är fasen svårt att säga när man är 31 som jag är nu!Och du, försök att säga det med en kaka i  munnen! Inte så lätt som man kanske kan tro ;-D

SCHACKRUTOR ( ca 40 st)

 • 4-1/2 – 5 dl vetemjöl
 • 1 dl socker
 • 200 gr margarin
 • SMAKSÄTTNING:
 • 1 tsk vanillinsocker
 • 2 msk kako

Gör så här: Hacka samman mjöl,socker och smör. Blanda till en deg och dela sedan degen mitt itu. Blanda den ena delen med vannilinsocker och den andra med kakao. Rulla sedan ut degen i fyra jämna längder. Lägg en ljus och en mörk brevid varandra i två lager. Tryck till lite lätt och ställ in längden i kylskåpet en stund. Skär sedan i 3-4 mm tjocka skivor och lägg ut kakorna på en plåt. grädda i ugnen i 175 grader i ca 10 minuter.

Och som vanligt så var det bara två kakor kvar dagen efter de bakats…Det spelar nog ingen roll, jag kan bara 40 eller 140 st, de tar slut ändå!

33 Thoughts on “PAPPA LASSES SCHACKRUTOR

 1. Fin berättelse! Schakrutor har jag aldrig bakat, men ätit med god aptit 🙂

  • matsafari on februari 22, 2012 at 9:06 e m said:

   Ja det är inte svårt att äta kakor med god aptit, jag skulle nog till med kunna vara typ dödsjuk och ändå kunna äta kakor så det står härliga till!

 2. å riktiga klassiker, jag gillar de där kakorna som alltid fanns på kakfaten förr:-)
  Tack för snäll kommentar om mina marängsemlor!
  //V

 3. Bra jobbat att som tvååring kunna uttala verktygen och även veta vad det var för något. Där slår du mig, 28 år och allt. Hm, måste gå hem och öva lite.
  Schackrutor vet jag vad det är, och kan även uttala och stava – woho! 🙂 G-O-T-T stavas det tror jag bestämt.

  • matsafari on februari 22, 2012 at 9:05 e m said:

   Hihi ja vissa tvååringar kanske skulle föredra att leka med lego men jag ville gärna vara med där det hände saker när jag var liten.

 4. Du är duktig på att berätta. Fortsätt så! Goda kakor förresten.

 5. Åh guu så gott! Det var alldeles för längesen som jag åt dom där goda rackarna! Härliga bilder!

  • matsafari on februari 22, 2012 at 9:02 e m said:

   Ja det var evigheter för mig också! Goda är dom! Kul att ett fotoproffs kan tycka mina bilder är härliga, det värmer;-D Tack

 6. Hahahaha du har så kreativa bilder 🙂
  Något som jag ska försöka att bli bättre på

 7. Vilken härlig historia. Jag brukade också hjälpa min pappa när han skulle fixa saker. Jag älskade att vara med.
  Min man har lärt mig (läs näsvist påpekat) att det heter insexnyckel. Same same… 🙂
  Alla mördegskakor är favorit när jag och barnen bakar. Går att göra så många olika kakor av samma deg. Schackrutor är alltid gott.

  • matsafari on februari 23, 2012 at 8:22 e m said:

   Insexnyckel, insektsnyckel same same:) Jag hittade faktiskt en bok idag som hette 100 kakor på en deg! Konstigt nog köpte jag den inte och jag ångrar mig bittert nu och hoppas innerligt att den finns kvar i morgon!

 8. sv: haha tack, svampar var min första tanke också ^^

 9. Haha, vilken underbar bild. Och vad sugen jag blev på dessa små klassiker. Min syster hade dessa som sin specialitet när vi växte upp, goda!
  Kram Lottzy

 10. Åhhh vilka vackra kakaor och vad goda de ser ut varm kram från ett soligt Tidaholm : ) Sofia

 11. Fina kakor!!

  Ge-are, vilket superbra ord!

 12. Åh, schackrutor brukade jag baka när jag var tonåring. Jag tycker att du är en riktig geare som ger oss läsare så fina blogginlägg. Tack för det!

 13. Hej
  Tack för din titt inne hos mig 🙂
  Schackrutor är verkligen supergott, men kakor bakas lite för lite hemma hos oss, kanske ska ta mig i kragen under helgen.
  Ha en fin fredag
  Kram
  jessica

 14. Småkakor is da shit!

  Ha en underbar helg!

  Kram Malin

 15. åh dessa gjorde ja för första gången då ja var 14 år och aldrig gjort dem igen,kommer inte ens ihåg hur de smakade.de blir väldans fina

 16. Åhh! Nostalgi!! Måste ta å baka lite kakor tror jag 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

WordPress spam blocked by CleanTalk.

Post Navigation