På lördag ska jag på julbord. Jag har ett stort funktionshinder! Med funktionshinder menar jag att det där julbordet kräver rätt klädsel. Igår tittade jag in i garderoben…Tack gode gud att jag gjorde det igår och inte någon timme innan! Det var katastrof därinne. När man går på julbord behöver man faktiskt vara välklädd. Då menar jag inte att den ”lilla svarta” ska fram. Det känns faktiskt mer praktiskt att ta på sig den ”stora svarta” om man äger en sådan. Hur ska annars alla köttbullar, prinskorv och julskinka få plats i klänningen om klänningen inte är stor nog för alla.  Jag menar i den ” lilla svarta” får ju nätt och jämnt jag plats längre! Hur ser det ut om det sticker ut en Jansons frestelse där nedanför svanken? Eller en  putande rökt ål runt midjan? Kan man gå på julbord iklädd onepiece? I så fall så det nog det bästa alternativet jag kan komma på. Kan man sy hemliga innerfickor i en onepiece? Det vore ju faktiskt ganska trevligt om man kunde ta med sig halva julbordet hem utan att någon märkte något.

RUNDA LUSSEBULLAR ( ca 20 st)

saffransbulle2

200 gr smör

3 dl standardmjölk

2 påsar saffran

1 paket jäst

2 dl socker

2 ägg

1/2 tsk salt

2 dl russin

Dekor:

Smör till pensling, pärlsocker och flagad mande

saffransbullar1

Gör så här: Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken. Värm degvätskan till 37 grader och smula ner jästen i en bunke. Häll över degvätskan och rör tills jästen har löst sig. Rör ihop ägg och socker i en bunke, häll sedan ner blandningen i degvätskan. Tillsätt saffran, salt och russin. Rör ner vetemjöl lite i taget och blanda till en smidig deg. Låt sedan degen jäsa under bakduk i 1,5 timme. Dela  degen i 20 delar. Forma varje del till en rund bulle. Låt dessa jäsa under bakduk i ca 20 minuter. Pensla med smör och dekorera med pärlsocker och flagad mandel. Grädda sedan bullarna i ugnen i  225 grader i ca 10 minuter.

10 Thoughts on “Runda lussebullar med mandel, russin och pärlsocker

  1. Äsch, skit i det. På ett lyckat julbord har damernas klänningar spruckit i sömmarna och herrarna har ålhuvuden som sticker upp ur bröstfickan på kavajen. 🙂

  2. Runda bullar ser ju fint ut. Nåt år har jag stansat former av pepparkakshjärtan, hjärtan och stjärnor. Fint med variation.
    Onepiece låter som ett bra val för julbord. Inget där man måste ha strumpbyxor som sitter år i midjan eller smaljeans. Hua!

  3. Jag äger både lilla svarta och stora svarta, ikväll satsar jag på den sistnämnda 🙂

  4. Snyggt, klart man ska ha janssons och ålhuvuden utstickandes lite här och var när man varit på julbord, annars är det ju ingen som vet att man varit på julbord!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

WordPress spam blocked by CleanTalk.

Post Navigation