Nöttrulle är kanske oftast förknippad med pålägg men idag har jag lagat rullen i ugn med örter och vitlök. Nötrullen i det här receptet kommer från Ekomarknaden. Ekomarknaden är ett företag här i Hultsfred som säljer ekologiska livsmedel och produkter från gårdar i Småland och just idag står  Ekomarknaden med sina produkter i Högsby på julmässan.
nötrullemedpotatisbakelse
NÖTRULLE MED POTATISBAKELSE ( 4 pers)
NÖTRULLE:
1 nötrulle ( ca 800 gr-1kg)
3 vitlöksklyftor
1 msk torkad timjan
1 msk smör
POTATISBAKELSE:
600 gr potatisar
200 gr chevré
4 msk smör
1/2 tsk salt
1 krm peppar
ekogarden
Gör så här: Tag fram köttet i god tid så det är rumstempererat. Klappa in rullen med pressad vitlök och torkad timjan och bryn rullen runt om i en stekpanna med smör. Sätt in köttet i ugnen på 170 grader. Använd en termometer och ugnsgriljera köttet tills det når upp i 70 grader. Det tar lite drygt 1-1,5 timme. Tag ut köttet när det nått rätt innetemperatur. Skär det sedan i supertunna skivor och servera till potatisbakelsen. Potatisbakelsen gör du genom att skiva potatisen tunt. Sätt ugnen på 170 grader. Smält smöret och vänd potatisen däri och krydda med salt och peppar. Varva potatis och smulad ost i en smord ugnsfast form eller portionsformar alternativt i smorda höga metallringar (även kallad konditor-ringar eller utstickare).  Grädda potatisen mitt i ugnen ca 60 minuter.

9 Thoughts on “Nötrulle från Ekomarknaden och en potatisbakelse

 1. Walter Hultman on december 14, 2013 at 7:31 e m said:

  ojojoj! ser inte så lite gott ut det där!

 2. Alltså, dina potatisbakelser älskar jag! Har för mig att jag läste om din smördegsinbakta potatis här och den är en given succé hemma hos oss!

  • Potatis är det bästa jag vet faktiskt. I alla former! Men fantasin tryter ofta när det kommer till den här lilla knölen.
   Kul att ni gillade smördegsbakelsen. Den är jättegod och otroligt festlig. Kanske blir det den på nyår här hos oss.

 3. Underbart med en potatisälskare till! Visst är potäter det bästa som finns?! Älskar alla sätt det går att variera dem på, och vanlig kokt mjölig potatis som är perfekt saltad är en delikatess! Potatisbakelsen provar jag gärna.

  En fråga om dina bilder, många av dem ser väldigt utdragna ut. Inte bilden med lussebröd på ett fat, men de andra. Är det fel på min läsare eller blir det något fel på formatet när du publicerar? När jag ser dem har de fel proportioner på längden om du förstår vad jag menar… Lite synd eftersom jag ser att bilderna är fina. Men det kanske bara är hos mig det ser ut så!

  • Ja det där med bilderna är jag som inte kan bestämma storleken/format riktigt. Jag vet inte om det är snyggast med stora bilder ( utdragna) eller mindre (så du kan se hela bilden utan att scrolla). Just nu varvar jag lite innan jag bestämmer mig. Jag tackar vänligast för din feedback.Det är ju trots allt läsaren som ska vara nöjd.

   • Det gör inget med stora bilder tycker jag, scrollar gör man ju ändå. Men just att motiven blir förvrängda tycker jag är synd, alltså lite som i speglarna i lustiga huset där man antingen blir väldigt bred eller väldigt smal. Här är det just när motivet blir utdraget på höjden jag menar. Men som sagt, stora bilder i sig är det inget fel på tycker jag. Det måste vara något med formatet som gör att proportionerna i originalbilden inte hänger med vid publicering. Ja, ja. Fnula du. Fina bilder är det i alla fall och mycket gott!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

WordPress spam blocked by CleanTalk.

Post Navigation