Äpple är ett fruktträd som tillhör kategorin rosväxter.

Under vikingatiden åt vi väldigt mycket äpple i Sverige.

Kärnhuset kallas för äppelskrutt.

Äpplen, framförallt äppelskalet innehåller höga halter av flavonoider ( antioxidanter) kalium och c-vitamin.

Redan 800 år före kristus ansågs äpplet vara en medicinalväxt.  De äpplesorter som användes vid dessa tider hade troligtvis en annan smak än dagens äpplesorter, de var oftast syrligare, grövre och hade större mängd garvsyra. Äpple var bland annat laxerande och kunde döda vissa skadliga bakterier.

Det finns i huvudsak 3 olika sorters äpplen, sommaräpplen, höstäpplen och vinteräpplen. Alla med lite olika hållbarhet. Just höst och vinteräpplen har längst hållbarhet men man måste vara försiktig vid förvaring så man inte skadar skalet. Skadas skalet öppnas äpplet upp för mikroorganismer som exempelvis monilia som är en svampsjukdom som får äpplet att ruttna väldigt snabbt.

Om man biter i ett äpple och låter det ligga en stund blir fruktköttet brunt, det är äpplets finoler som oxideras och detta kan motverkas genom att ytan täcks med antioxidanter eller askorbinsyra. Äppelklyftor kan exempelvis penslas med citronsaft för att motverka att köttet blir brunt.

Äpple förekommer i många sagor ( Snövit, bibeln, Fru Holle mfl) och tack vare äpplet så lyckades  Isaac Newton lista ut det där med  tyngdlagen.

Och glöm inte : An apple a day keeps the doctor away.

( Källa: wikepedia)

 

 

6 Thoughts on “VISSTE DU DET HÄR OM ÄPPLE?

 1. Imponerande kunskaper har du! Om det mesta faktiskt! Jag älskar uttrycket ”äppelkäck” som används om nån som är lite så där äckligt käck och trevlig. Så där så att man misstänker fjäsk!

  Du är allt annat än äppelkäck – bara rolig och bra på att skriva! Kramar till dig!!!

  • matsafari on februari 23, 2013 at 6:13 e m said:

   Äppelkäck var ett nytt ord! Jag känner många äppelkäcka människor.
   Tack snälla för dina snälla och uppmuntrande ord!
   KRAM I MASSOR

 2. Åh nu blev jag väldigt sugen på äpple från mitt favoritäppelträd. Men det dröjer länge till innan man kan sätta tänderna i ett…Hur är det med kattungarna. Vi väntar också på kattbebisar om inte vår katt är skengravid, förstås.

  • matsafari on februari 23, 2013 at 6:16 e m said:

   Lyllo dig som har ett eget favoritträd. Här sågades äppelträdet ner av hyresvärden för ett år sedan. Både katten och jag grät lite;)

   ÅH vad kul med kattbäbisar!!! HOPPAS!!! Här är det så tomt utan bäbisar nu då båda fisarna har flyttat till sina nya hem. Två helt fantastiska hem dessutom! Det kommer ett inlägg så småningom om hur de har det i sina nya hem.

 3. Och så kan man ju göra så många goda efterrätter med äpple, ytterligare en väldigt trevlig egenskap:)

  Kramar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

WordPress spam blocked by CleanTalk.

Post Navigation