En kollega vid namn Julia ( Tack Julia)  omvände för bara någon månad sedan mitt hat mot sushi. Jag är en kött och potatistjej och har endast smakat sushi på en skitvidrig och otroligt otrevlig restaurang på Drottninggatan i Stockholm. Den upplevelsen var inte minnesvärd på något sätt och varken jag eller personalen på stället var särskilt glada när jag gick därifrån. Nu gillar  jag sushi och för första gången har jag lagat det på egen hand. Och jag måste säga att det var riktigt enkelt och väldigt kul! Har ni inte gjort det så måste ni prova! I slutet av detta inlägg kan du vara med och tävla om en egen sushikväll med Blue Dragons sushi-kit.sushi

För att laga samma sushi som jag behöver du köpa:

gurka

surimisticks

färsk lax

avokado

färsk gräslök

Blue dragon sushiris

Blue dragon wasabi

Blue dragon ingefära

Blue dragon sjögräsark

sesamfrö

Sushi-ris: Det bästa är att köpa speciellt sushiris. Blue dragon har boil in bag som är väldigt smidigt. Varje påse räcker att fylla 2 ark sjögräs. Riset blandar du sedan med en vinägerblandning som består av risvinäger, socker och salt.

sushi1

RISVINÄGERBLANDNING ( räcker till 4 boil in bag)

4 msk risvinäger

5 msk socker

1 tsk salt

Gör så Här :Koka upp på spisen och låt sedan svalna. Lägg riset i en bunke (inte stål).Stänk sedan ner vinägerblandningen i riset. Blöt händerna när du handskas med riset. sushi

Maki-Sushi: Lite förenklat kan man säga att det är all typer av sushi du rullar med ark och det är en sjögräsrulle fylld med ris, fisk och grönsaker. Lägg först ut ett blad sjögräs (maki) med den glansiga sidan nedåt, blöt fingrarna och bred ut ett lager ris, stryk ut lite wasabi längs kanten mot toppen. Lägg på det du vill ha i. Själv tog jag färsk lax avokado och gurka som jag skurit i stavar. Vik upp mattan och fukta toppen av sjögräset med lite vatten. Rulla ihop till en rulltårta och fukta änden med vatten och fäst ihop. Skär sedan rullen i bitar. Jag upptäckte att om man sköljde kniven i vatten mellan varje bit så gick det riktigt enkelt.Du kan också vända på steken/rullen och rulla in sjögräset så riset hamnar på utsidan av rullen istället. Då kallas det uramaki.sushi2sushi3

Nigiri – Sushi:  Nigiri är avlånga ”bollar” av sushiris med en liten klick wasabi och överst en tunn skiva fisk,crabsticks eller skaldjursstjärt.nigiri

Du formar små bollar i med hjälp av blöta händer och så fäster du valfri bit ovanpå.Lax är nog vanligast.Jag valde att rulla mina nigiri i sesamfrö. Man äter ju med ögonen också.sushi4

Jag fick dessutom lite färsk lax över som jag valde att marinera i  några timmar. Jag provade två marinader. Den första gjorde jag på japansk soja, socker, risvinäger, sesamfrö och chiliflingor. den andra gjorde jag med lite skandinavisk touch och använda kummin, kryddpeppar, ingefära och koriander.

sushi5

Jag gjorde även en vegetarisk variant av makirulle fylld med ris,avokado,wasabi, inlagd ingefära och gurka. Det går säkert använda hummus, bönor och andra vegetariska alternativ om man vill experimentera mer med det.vegetarisksushi

Servera alla dina sushi med inlagd ingefära, ljus japansk soja samt wasabi.

tävlingsushi

Det enda du behöver göra är att svara på frågan här nedan i en kommentar i det här inlägget. Ni har 1 vecka på er. Senast måndagen den 15:e December kl 22.00 vill vi ha ditt svar.Vinnarna kommer kontaktas via mejl så glöm inte att skriva din mejladress i kommentaren.Har vi inte fått kontakt med vinnaren inom en vecka så utses en ny vinnare. Vinnarna kommer också publiceras på Matsafari. Har du en blogg så kommer även en länk till din blogg att publiceras.

1:a pris:

SUSHI-KIT

Bambumatta
Sjögräsark
Boil-in-bag sushiris
Premium-wasabi
Japansk risvinäger
Japansk soja
Skivad ingefära
Nori sesame snack
Nori spicy snack
2 st skålar från Swedish Grace-kollektionen från Rörstrand
2:a pris:
SNACKSPAKET
Nori sesam snack
Nori spicy snack

Tävlingsfråga: Vad skulle du lägga i din makirulle?

Lycka till!

På återseende!

//

Ann-Sofi

 

 

13 Thoughts on “HEMMAGJORD SUSHI OCH TÄVLING MED BLUE DRAGON

 1. ann fageryd on december 7, 2014 at 11:59 f m said:

  Allt är så enkelt för dig..vore kul att testa om jag klarar av.att göra sushi 😉

 2. kajomida on december 7, 2014 at 1:21 e m said:

  Jag har aldrig gjort egna maki eller sushi, och det är väl därför som min fantasi kanske skenar iväg med mig 😉

  I min första maki-rulle skulle jag ha färsk lax, krämig pepparrot och lätt förvälld bladspenat, en kombination som jag ätit i andra rätter och som passar bra ihop.

  Andra försöket skulle nog fyllas med rökt fisk, böckling eller makrill, ihop med finhackat ägg, dill och pepparrot… och en ”maki-variant” på Sill à la russ, alltså matjes, ägg, rödbetor och gräslök kan jag också tänka mig.

 3. Åhh gud så gott det ser ut, inser nu att det var alldeles för länge sen jag gjorde maki-rullar.
  Givetvis skulle jag använda den stora, stora favoriten hoisin-marinerad lax tillsammans med ris, avocado, gurkstrimlor, wasabi och massor av sesamfrön.
  Men jag skulle nog även ta lime-marinerade pilgrimsmusslor tillsammans med ris, gurkstrimlor och svarta sesamfrön.
  Till sist får det nog bli en vegetarisk variant baserad på avocado, gurkstrimlor, wasabi och ris.
  Nu hoppas jag ju givetvis på vinst så att jag får njuta av maki-rullar i mellandagarna, perfekt avbrott från julmaten 😉
  Ha de gott. Catarina

 4. Jag har bara ätit sushi ett par gånger, mest för att Daniel inte tycker att det är så gott :p Jag hade gärna provat att göra egen och skulle göra en vegetarisk variant. Avokado och wasabi är ju givna som fyllning, men gärna också fräsch gurka och kanske krispig rädisa för att få lite krisp och jordig smak. Det tror jag blir gott!

 5. Åhhh sushi är bland det godaste jag vet en klar topp5!
  Jag har ätit alla möjliga sorters sushi med rökta och ”tillagade” fisk och köttsorter men jag måste säga att maki med rå lax, gurka, crabfish och avokado är allra godast! Såklart vill jag ha wasabi en god japansk soya och inlagd ingefära. Riven rättika och morot gillar jag att ha vid sidan om med lite sesamolja och ett stänk av mild vinäger på. Oops man får inte glömma misosoppan!

 6. Jag älskar sushi och är ett stort fan av den fräschör som rätten ger! Superfina rullar du har fått till! Jag älskar att ha avokado i mina rullar men jag skulle också vilja testa med pilgrimsmussla. Tror det skulle ge en mild och len smak av hav till sushin. Ihop med ingefära, soya och wasabi såklart!

 7. Älskar sushi. Måste äta det minst en gång i veckan annars blir det hemska bekymmer.
  Jag vill ha något krispigt i mina rullar! Nyfriterad avokado (jo det är faktiskt hur gott som helst) och färska vanliga räkor.

 8. Åhh…jag älskar sushi och äter för sällan och gör ännu mera sällan. Sambon gillar inte men gjort några gånger med tjejkompisar.
  Jag gillar lite oväntade fyllningar. Vi går på ett sushiställe ibland som marinerar/syltar/picklar grönsaker och lägger tillsammans med lax eller annan fisk eller avocado. Gillar mixen med olika strukturer och smaker. Nuuu blev jag sushisugen!

 9. VI är ju galna i sushi och har testat att göra egna tillsammans med Ankis systerson som hade lite undervisning med oss och lärde upp oss i fyllandets och rullandets konst. Det var överraskande lätt och blev så himla gott!
  Hummer i rullarna hade ju varit nått att testa att ha i, det gillar vi även om vi inte äter det så ofta:)

 10. Jag skulle försöka, med betoning på just försöka, fylla rullarna
  med: Gurkstavar, avokado i stavar, morot i stavar, som kokas
  lätt i en skvätt vatten, soja, risvinäger, och en gnutta socker!
  Avokado (skäres i stavar) salladslök
  Marinerad Tofu, kanske med sambal olek, soja eller sesamolja), Philadelphiaost i stavar, och så rostade sesamfrön att rulla den i….
  Smaskens!

 11. Åh, jag vill självklart vara med och tävla. Jag älskar sushi, även om jag inte är fullt lika galen i det som min man som får riktiga cravings om det går för långt mellan gångerna. När det gäller barnen är den minsta som mig och den älste som sin pappa. Vi har bara testat att göra egen sushi en gång. Det var inte så lätt och de blev inte så snygga som dina, men det blev gott.
  Jag skulle lägga min favorit i makirullarna: gurka, avokado, omelett, räkor eller lax. Mums!!! (hoppas hoppas…)

 12. Vilken härlig tävling. Läser bloggen, men har faktiskt aldrig kommenterat tidigare. Nu nalkades det ju tävling och det gillar jag 🙂

  Min absoluta favorit maki är vegetarisk med avokado, tunt stimlad paprika (för lite crunch), lite creme fraiche blandat med wasabi och sedan rostade sesamfrön doppade i soja blandat med massor av wasabi.

 13. Thereze Durborg on december 15, 2014 at 4:54 e m said:

  I mina makrillar skulle jag nog ha i omelett, gurka och avocado 🙂
  Nu är det så att jag aldrig tidigare gjort själv men skulle mer än gärna komma till skott och prova!!!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

WordPress spam blocked by CleanTalk.

Post Navigation