I fredags fick jag lokaldelen i brevlådan. För er som inte vet vad det är så är det den lokala telefonkatalogen. Den brukar åka i pappersinsamlingen direkt för vem ringer ens till folk längre, nu finns ju messenger på facebook! Innan jag slängde den så började jag bläddra lite och en tanke slog mig direkt när jag skummade igenom ett par telefonnummer. De flesta människor har inte bara ett för och efternamn utan de har också lagt till en arbetstitel innan sitt telefonnummer. Herregud, det är år 2015 nu! Är inte arbetstitlar lite passé och ganska tragiska? Ska ens arbetstitel vara en del av ens identitet? Och varför finns inte de människors egentliga och riktiga titlarna angivna. Som legitimerad gnällspik,rikspucko, rövslickare, fusksamordnare, toffelhjälte eller probleminnovatör ? Oavsett vad man har för titel så har man ingenting att skämmas över. Man är den man är, så är det.  Men en sak säker och det är att alla har ett behov av att äta frukost och ingen dag startar bättre än med nybakat bröd. Så vi hoppar direkt över till dagens recept.

LÅNGJÄSTA FRALLOR (ca 10 rejäla frallor)frallor

5 dl vatten ( fingervarmt)

1 dl mjölk

1/2 paket jäst

2 tsk salt

1 msk socker

12 dl vetemjöl (+ 2-3 dl  till utbakning)

Gör så här: Rör ut jästen med vatten, mjölk salt och socker tills jästen löst sig. Rör sedan snabbt ner vetemjöl lite i taget och arbeta snabbt ihop till en kladdig deg. Byt nu till en ny bunke och lägg ca 1 dl mjöl i botten och försök sprida upp det lite på kanten av bunken också. Lägg ner degen och strö med mycket mjöl ovanpå degen. Låt degen jäsa i 1,5 timme. Strö ut lite vetemjöl på bänken och stjälp sedan försiktigt upp degen och strö lite vetemjöl ovanpå. Knåda inte degen, då försvinner de härliga luftbubblorna. Dela snabbt degen i bitar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Att bröden blir lite olika i storlek och utseende gör ingenting. Grädda bröden i ugnen i ca 220 grader i 15 min . Låt bröden svalna utan någon handduk över. Då får bröden en sådan där härligt krispig yta.

Ha nu en riktigt skön söndag!

//

Ann-Sofi

4 Thoughts on “LÅNGJÄSTA FRALLOR

 1. Vilka snygga och goda bröd!

 2. Hahaha, ja det var väl en bra idé:) När vi hade varsett telefonnummer, på stenåldern typ, så stod Håkan listad som ”grosshandlare” i katalogen och det var ofta uppe på tapeten, vanlig butiksanställd som han var…:) Ja, alltid retar det någon!
  Men frallorna, dom retar inte oss i alla fall!
  Kram på dej

 3. Riktigt goda frallor!
  Har du testat att jäsa längre än 1,5 timma? Vad blir det för skillnad på bröden om dom t.ex jäser 3 timmar?

  • Hej Ida! Kul att du hittat in hit och kul att du testat några av mina recept:)

   Jag har inte testat att jäsa i fler timmar än 1,5. I så fall skulle jag rekommendera att jäsa bröden i kylskåp och lägga på några timmar till!

   Lycka till!
   Allt gott!
   Ann-Sofi matsafari

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

WordPress spam blocked by CleanTalk.

Post Navigation