Lufsa är Ölands nationalrätt. Om jag ska beskriva den här rätten så skulle jag säga att det är som en korsning av ugnspannkaka och raggmunk i ugn. Vrålgott hur eller hur!

LUFSA ( 4 port)lufsa

2 ägg

4 dl mjölk

1 dl vatten

1 tsk salt

1 1/2 dl vetemjöl

8 medelstora potatis

2 paket bacon

Smör till formen

Gör så här: Sätt ugnen på 225 grader. Smörj en långpanna med smör. Vispa ihop ägg, mjölk, vatten och salt. Skala potatis och riv den grovt. Blanda ner potatisen i smeten. Häll smeten i pannan. Lägg baconskivor ovanpå smeten och grädda mitt i ugnen i 45 minuter. Servera med lingonsylt.

 //

Ann-Sofi

6 Thoughts on “LUFSA

  1. Undrar vad det namnet kommer från egentligen? Men det känns som om något man vill äta när man varit ute i skogen (eller på Alvaret) och lufsat en hel dag. Ja, men så måste det vara.
    Har aldrig smakat, men det verkar gott!

  2. Det är nästan som att svära i kyrka att i våra trakter säga att man inte äter lufsa. Men så är fallet med mig… Hemskt, jag vet… Jag äter alla sorters potatisrätter, men raggmunkar och lufsa går bort. Och alla andra som smakar älskar det.

  3. Mja, lufsa är väl sådär kan jag tycka. men jag älskar rårakor. Raggmunk är för stabbigt. Tur att smaken är olika! Kram och grattis till kattungarna!

  4. Jag älskar raggmunk och bacon. Win-win här verkar det som alltså. Det blir till att prova! Gillar namnet också 🙂

  5. Fy fasiken vad gott det ser ut! Det här måste provas!! 🙂

  6. Alltså det här måste vara rätten för mig som älskar raggmunkar! Har bara läst om alla som lagar det, kanske dags att slå till!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

WordPress spam blocked by CleanTalk.

Post Navigation