- 2 auberginer
- 2 gula lökar
- 1 knippe färsk timjan
- 1/2 dl olivolja
- 1 dl tomatpure
- 1 dl vatten
- 1 vitlöksklyfta
- 500 gr färs ( lamm eller köttfärs)
- 3 dl turkisk yogurt
- 2 ägg
- 2 msk vetemjöl
- 1 dl riven ost
- 1 vitlöksklyfta
Gör så här: Börja med att skiva aubergine och lök. Auberginen ska saltas och läggas i ett durkslag i 30 minuter med lite salt ovanpå så den vattnas ur.När auberginen är urvattnad steker du upp den i olivolja så den får gyllene färg. ta upp den ur stekpannan och lägg på ett fat
tills vidare. Blanda 1 dl tomatpuré med1 dl vatten i en skål och pressa ner en vitlöksklyfta, detta skall sedan ner i färsen när den är
stekt.Stek sedan upp löken tills den fått lite färg och tillsätt även färsen. Stek tills färsen är genomstekt och häll då på med
tomatpuréblandningen.Gör såsen genom att koka upp yougurt tillsamans med en pressad vitlöksklyfta och 2 ägg, tillsätt under kokning vetemjölet och den rivna osten och när såsen fått bra tjocklek kan du dra av kastrullen från plattan .Lägg hälften av auberginen i botten på en smord ugnsform och slå sedan på med färsen. Lägg resten av auberginerna ovanpå färsen och häll sedan över såsen och bred ut den så den täcker hela gratängen.Gratinera i ugnen i ca 35-40 minuter i 200 grader. Får moussakan för mycket färg kan du täcka formen med folie. Servera med en sallad och lite oliver.
Men så gott!
Jag brukar göra en vegetarisk variant, men godast är den ju såklart i Grekland!
Fast man får ju försöka så gott det går att återskapa de kära semesterminnena vilket du verkar ha lyckats med 🙂
Ja maten är alltid godare där den från början härstammar. Jag tyckte jag lyckades ganska bra med smakerba men kanske utseende blev mindre bra men det är ju insidan som räknas sägs det;)
Moussaka är en underskattad maträtt, ska ta mig i kragen och laga det någon dag, är ju dessutom gjort på sådant som jag näsan alltid har hemma 🙂
Ja ta dig i kragen:) Det är ju dessutom väldigt gött:)
Åh! Alldeles för länge sen jag gjorde moussaka inser jag. Bra recept med yoghurt istället för bechamel (latmasken i mig har talat;-)!
ha den fin kväll!
Jag är också en talmask:) sen gillar jag den syrligheten som yoghurt tillför:) Bechamel är gott i vanlig lasagne men i moussaka vill jag hellre ha yoghurt!
Mycket gott, men för vår del är det något nytt att ha en yoghurtsås i, härligt med nya idéer!
Ja visst är det:) testa med yoghurtsåsen, det blir faktiskt lite godare:)
Kan man få för mycket av kakor och cupcakes?? Men moussaka är minsann inte fel heller. Har inte testat med yoghurt sås men det ska jag göra nästa gång. Ett litet tips är att ta i lite lite kanel i köttfärsröran, blir jättegott och extra mycket greksmak.
En liten kanelskvätt i färsen var ett bra tips, det ska testas nästa gång:)
Vilken härlig blogg du har! Moussaka är så gott,det var längesen jag åt. Ska testa med yoghurt i för det har jag inte smakat.
Tack Tina:) kul att du tittade in!
Aldrig ätit moussaka,men fan va gott det ser ut,måste testa faktiskt detta
Men jösses, då har du missat något! Ställ dig genast vis sprisen och koka ihop det här 😉 Du kommer inte ångra dig:)
Åh, vad gott det lät med lite nyttig mat! Det var evigheter sen jag åt moussaka.
Ha en trevlig helg!:)
Tack, snälla!