Nu har jag rockat färdigt på metaltown, det var askul. Nu sitter jag här hemma och borde typ vara mätt på musik och stendöv men jag har ett sådant jäkla sug efter en Iron Maiden konsert i Stockholm men min plånbok kan inte riktigt bestämma om den vill eller inte. Jävla skitplånbok! Plånboken liksom skrattar lite hånfullt åt mig så fort jag öppnar den. Så där riktigt elakt så man nästan borde polisanmäla den för kränkning eller nått. Varför ska just min plånbok alltid vara så jävla trött och dum? Ja ja men helt utfattig är jag inte. Jag kan fortfarande handla, laga och äta god mat… och det är ju det viktigaste! Vad sägs om en sockersaltat laxfläta med en lyxig chablissås? Det var den här rätten jag lagade på Norsk fisk event som jag skrev om för några veckor sedan. Lax rockar ta mig tusan lika fett i munnen som Iron Maiden i öronen, det enda som skiljer dom åt  är den där viktiga omega 3:n antar jag.

SOCKERSALTAD LAXFLÄTA MED CHABLISSÅS OCH SMÖRSLUNGAD GURKA

(4 pers)

Lax:

1 sida laxfilé

2 tsk strösocker

2 tsk salt

1 citron (skalet)

1 halv citron (saften)

1 msk smör

Sås:

1 msk smör

2 dl Chablis ( vitt vin)

2 dl grädde

1 halv purjolök

1 knippe dill

1 krm vitpeppar

1 krm salt

Gurka:

1 tsk smör

1 gurka

2 tsk fänkålsfrö

Gör så här: Skär loss mittbiten på lakssidan. Av mittbiten skär du sedan tre långa längder. Dessa längder flätas sedan ihop. Fäst gärna med spagettistrån om flätan inte vill hålla ihop i ändarna. Dela sedan flätan i fyra lika stora portionsbitar. Pressa ur saften ur en halv citron och smält smöret. Blanda smöret med saften från en halv citron och pensla sedan laksflätorna med smörblandningen.Blanda socker, salt samt citronskal i en mindre skål och gnid in laksflätorna med detta. Lägg flätorna i en ugnsfast form och ställ in i ugnen i 170 grader tills laksen fått en innetemperatur på 56 grader. Gör såsen under tiden som laksen står i ugnen. Bryn smör i en kastrull samman med purjolök någon minut. Tillsätt vinet och grädden och låt detta puttra på spisen i ca 15 minuter. När 5 minuter återstår av de 15 så tillsätt vitpeppar, salt samt finhackad dill. Fortsätt med att göra gurkan.Skala gurkan och skär gurkan i tunna längder med en osthyvel. Smält smöret och slunga gurkan med smör och fänkålsfröna. Servera hela rätten med kokt dillpotatis.

14 Thoughts on “SOCKERSALTAD LAXFLÄTA MED CHABLISSÅS OCH SMÖRSLUNGAD GURKA

 1. Vilket spännande sätt att tillaga lax! Har aldrig en tänkt att man kan göra en fläta av lax! 🙂
  Låter otroligt gott!
  Ha en toppen dag!
  //Lana

 2. Verkar som din plånka är släkt med min. Jag känner sååå igen det där hånfulla flinandet. Verkar som den lierat sig med bilen oxo, som envisas med att längta tillbaka till verksta’n hela tiden. Så det blir inget Maiden för mig iallafall. *snyft* Borde vi kunna anmäla våra plånböcker för hets mot folkgrupp? Maiden-fans måste väl ändå kunna räknas som en etnisk grupp? 😉

  • Jag visste väl det! Nu har bilen hittat på ÄNNU ett fel som svider i plånboken och sabbar till tidsplaneringen! Hjullager och styrlager som havererar. O jag som trodde en brittisk bil skulle vilja att ”matte” kommer iväg o kollar ett brittiskt band. Inte en chans…
   /Trollmamma

  • matsafari on juli 11, 2013 at 2:04 e m said:

   Ja vi anmäler dom jävlarn. Så kan man inte behandla ett maiden-fan!!!
   🙂

 3. Herrn i huset kan inte prata om annat än Iron Maiden nu, han ska på konserten i Sthlm på lördag. Bestämmer sig plånboken för att du ska dit så hoppas jag du får lika kul som han planerar att ha :p Snygg fläta! Jag har fläta i håret idag. Inte av lax dock 🙂

  • matsafari on juli 11, 2013 at 2:03 e m said:

   Ja nu är det klappat och klart. På lördag står jag där oh jublar åt Maiden för första gången i mitt liv. Jag förstår att sambon din är upprymd, det är jag också!
   KRAM

 4. Jaså det var metaltown i helgen. Helt missat vad som hänt på västkusten den senaste veckan. Jag har biljetter till robbie williams nästa helg. Sådär sugen på attgå även om han är en grym entertainer. Alltid kul att gå påkonsert. Inte som iron maiden direkt….

  • matsafari on juli 11, 2013 at 2:01 e m said:

   Ja det var metaltown och det var riktigt bra och roligt. Jag stannade inte alla dagar och jag bytte camping mot hotell, vilket nog kanske är ett kvitto på att man börjar bli för bekväm och för gammal!
   Hoppas Robbie W blir en riktig höjdare! Som sagt han ären riktig entertainer!

 5. Iron maiden är min brors musik. Lax är mer min musik. Himla snygg fläta där. Den borde jag verkligen prova att göra. Kram!

 6. Ha ha… Du är underbar! Ja, de där plånböckerna är ett retsamt släkte.
  Det svider fortfarande att jag inte tog mig till fiskeventet. Testa såna här godsaker och få träffa er andra. Grymt snygg middag med flätan. Kram.

  • matsafari on juli 11, 2013 at 1:58 e m said:

   Attans att du vi inte kunde ses. Men jag hoppas vi får fler tillfällen.
   Ja en middag ska också vara snygg om man är lagd å det hållet;-)

   HA DET FINT PÅ LEDIGHETEN! KRAM

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

WordPress spam blocked by CleanTalk.

Post Navigation