Ja bacon är bra, mega-bra ta mig fan! Det får en annars så tråkig kycklingfilé att bli saftig som en ungtupp:)  Nu kommer det vara tyst en stund på bloggen igen.Inga skämt, inga recept eller  inspirerande bilder, ni får helt enkelt stå ut utan mig. Jag ska nämligen åka på en megarolig kurs i Stockholm och stanna kvar där för en otroligt mega-välbehövlig minisemester efter ett par megaintensiva veckor på jobbet. Så vi ses igen om några dagar då jag är uppvilad, nytänd och förhoppningsvis mer beredd att leverera megabra superrecept. Så länge får ni hålla till godo med denna megaenkla lilla maträtt baconlindad kycklingfilé. Servera den gärna med en somrig sallad. Och om ni undrar varför jag skriver MEGA om allt, ja det är helt enkelt för att allt är så MEGA just nu;)

BACONLINDAD KYCKLINGFILÈ ( 2 pers)

  • 1 paket bacon
  • 2 kycklingfiléer

Gör så här: Linda bacon runt kycklingfiléerna. Sätt ugnen på 200 grader och låt kycklingen stå därinne i ca 30-40 minuter. KLART! Megabra!

Så slänger vi in en liten midsommarbild också:) Ja vi hade någon form av muskeltävling, jag och min lillebror, och som ni ser så vann….JAG! Eller så var det en tävling i vem som kan se ut som en mus…och som ni ser så vann jag även den tävlingen också:)  Vi hade fint väder hela dagen och regnet kom inte förrän vid niotiden på kvällen:) tur ska man ha! MEGA TUR:)

HA NU EN UNDERBAR HELG! DET TÄNKER MINSANN JAG HA! MED ELLER UTAN REGN!

Hej, nu är jag tillbaka! Har det landat ett UFO på min tallrik tänker du säkert nu..?? Nejrå! Det där på bilden är en frittata, även om det faktiskt skulle varit lite coolare om det sprang omkring små gröna gubbar på tallriken som ropade något om ” nej, inte district 9, starta farkosten grabbar, vi måste hem…fort som faan.” Eller  ännu roligare vore det om den bruna lilla gubben med sjukt smalt långfinger i Steven Spielberg film från ljuva åttiotalet satte sig på tallrikskanten samtidigt som han pekar på min mobiltelefon med sitt ”pepparkakshäxa-finger” och utbrast ”E.T phone home”. Men eftersom jag varken knarkar eller dricker alkohol i rikliga mängder så blir inte min måltid roligare än så här !

 

MINI-FRITTATA ( 1 pers)

  • 2 ägg
  • 3 msk mjölk
  • 3 msk riven ost
  • 4 mini belly peppar från santa maria ( finns på glasburk i tapas-sortimentet, en sötstark liten goding)
  • 1 nypa salt
  • 1 nypa svartpeppar

Gör så här: Rör ihop ägg med ost och mjölk. Slå upp blandningen i en form lämplig för en person som du klätt med bakåplåtspapper eller gnidit in med smör. Ställ in fritattan i ugnen i 200 grader i ca 20 minuter. Avnjuts med en härlig sallad. Lätt som en plätt och minst lika gott som pannkaka även om dom inte påminner om varandra det minsta.

Jag har inte bloggat på 5 dagar!! Har ni saknat mig?…va INTE? Men vad fan! Eftersom jag bloggar om mat så tänker du säkert nu…Oj då, har hon inte ätit på fem dagar?? Jorå, massor med skräpmat har det blivit och sånt kan man helt enkelt inte skriva om!

Förövrigt så mår jag bra, jag försöker odla mustasch…

och så har jag hejat på Sverige i fotboll och det gick ju sådär… Jag måste nog säga att det gick bättre för mig och min mustasch!Återkommer snarast med ett smaskigt recept! Kanske rent av i morgon. Om inte…ja då får ni ha en riktigt fin midsommar!

Alltså, det måste vara något seriöst fel på mig eller så har jag slagit något världsrekord i knasighet. I lördags var jag på grillfest men eftersom jag har så mycket att göra nu för tiden så tänkte jag, äh jag kör en alkoholfri fest och sprang in på bolaget och köpte en flaska alkholfritt. Skittaggad kom jag till festen och nästan längtade till min ”alkoholfria fylla” (som för övrigt var hur kul som helst) och där satt jag och pimplade i mig mitt alkholfria vin och blev väldigt ”gapig och fnissig” efter tredje glaset. Blev jag full? Man skulle nästan tro det och efter det fjärde glaset förvandlades låtsasfyllan till baksmälla. En evig huvudvärk började dunka och för varje glas alkoholfritt jag drack så blev det bara värre och värre. När flaskan var halvfull ( inte jag) så hade jag så ont i huvudet att ja rent av blev lite gnällig så till slut tänkte jag   ”Vad faan, så här kan vi ju inte ha det” och så bytte jag ut det alkoholfria mot en mellanöl… och konstigt nog  förintades huvudvärken på stört.  Tro nu inte att jag är beroende av öl eller något sånt utan jag tror det var min kropp som ville vara med i öl-gemenskapen helt enkelt! Att jag sen var svinbra på kubb eftersom alla andra var lite drukna är en annan historia.Men jag säger det igen…Jag var svinbra på kubb!! Här kommer ett gott tillbehör som du kan ha till fredagstacon, grillfesten, midsommarbuffén eller i en sallad.

 

RECEPT : VITLÖKS OCH CHILIMARINERADE CHAMPINJONER ( 4 pers)

  • 10 färska champinjoner ( borstade och rensade)
  • 6 msk rapsolja
  • 1 msk soja
  • 1 färsk chili
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 nypa svartpeppar
  • 1 nypa salt

Gör så här: Skiva champinjonerna tunt. Lägg champinjonerna i en större skål. Blanda rapsolja, soja med salt och svartpeppar. Finhacka chilin och blanda ner chilin i rapsoljan. Pressa ner en vitlöksklyfta och rör sedan om i marinaden. Slå marinaden över champinjonerna och rör om ordentligt. Låt detta stå och marinera i kylen ett par timmar för mer smak. Perfekt tillbehör till grillat kött i sommar.

Ett grilltips är att använda så kallade rubs man kan köpa färdiga, till sina tillbehör istället för att  gnida in köttet med det. Klyftpotatis i ugn får exempelvis ett rejält ansiktslyft med Santa Marias chipotle citrus rub. Den här grillkvällen stod grillad oxfilé och potatis på menyn och vi himlade  med ögonen och stönade lite över det möra köttet eftersom marinaden blev så himla god. Testa den här marinaden ni också, det är mat-porr på ganska hög nivå. Ju längre köttet får ligga och dra i marinaden, desto bättre blir det! Och glöm inte att plocka fram köttet minst en timme innan grillning, det ger en saftigare och mörare köttbit.

GRILLMARINAD ( räcker till ca 4 köttbitar, eller kött i bit på ca 1 kg)

  • 1 dl rapsolja
  • 2 msk soja
  • 1 nypa flingsalt
  • 2 nypor svartpeppar
  • 1/2 kruka timjan
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • 1/2 pressad lime

Gör så här: Blanda olja med soja. Tillsätt salt, presssad lime och svartpeppar. Pressa ner vitlöksklyftorna samt timjan och lägg marinaden och köttet i en påse i kylen ett par timmar, gärna över natten.

Den här marinaden passar lika bra till nöt som till griskött. Grilla sedan köttet lagom och servera med klyftpotatis och någon god färdig grillsås.Just nu finns massor med goda om man nu inte sitter på ett vrålgott eget recept!

Jag är ju från Småland men med en mamma från Stockholm och en pappa från smålänska urskogen så rotade sig aldrig riktigt den där härliga småländskan i mig. Den enda gången min smålänska kom fram var när jag var och hälsade på min numera avlidna farmor, hon hade den härligaste småländskan man någonsin kan tänka sig. Ord som pära, blunna, si, grunna, illbatting, krösabär, jippa, eller meningar som var ska du hän, är du inte redigt redig,  du ser usken ut, har du vatt på mösen, var är katta? är typiska meningar och ord som min farmor använde. Hon var lika småländsk när det kommer till matlagningen, på hennes matbord serverades” päratrök” (potatismos) och ”köttabullar” med ”krösamos” (lingonsylt) och jag minns särskilt hennes frasiga pannkakor och hennes stuvade makaroner som vi barn var så förstjusta i. Jag tänker ofta på henne och jag rådfrågar henne ofta när jag själv lagar mat. På min hylla i köket sitter hon och farfar på en hedersplats och vakar över mig och min bakning. För baka det kunde hon farmor Ebba!

BAKAD POTATIS ( 2 pers)

  • 2 bakpotatisar
  • smör
  • timjan
  • salt

Gör så här: Snitta ett kors i potatisarna. Linda in varje potatis i aluminiumfolie. Baka potatisen i ugnen i 200 grader i ca 1,5 timme eller tills de känns färdiga. Tryck till på potatisen så snittet öppnar sig. Lägg i lite smör, salta och strö timjan inne i potatisen. Färdig att njutas!

Min pappa, min farmor, jag och min coola faster Siv på midsommarafton år 2008. Farmor avled i december samma år. Hon var den bästa farmor man kan tänka sig.

 

Ja jag fick utmaningen av både Simone som ligger bakom bloggen  Smulans bakblogg och Ankie och Håkan som skriver om sina mateskapader på Mårtenssons Kök. Jag antar härmed utmaningen att svara på 10 frågor, här kommer svaren!

Hur viktigt är bloggandet för dej/er som person/er på en skala 1-10? Jag måste nog helt klart svara en 9:a, kanske rent av en 10:a. Min blogg har betytt oerhört mycket  för mig  och det blev min resa ut ur en tuff utmattningsdepression/utbrändhet som jag drabbades av sommaren 2009. Jag har alltid haft lättare att uttrycka mig i skrift och här kan jag göra det på mitt sätt, nästan helt kravlöst. I hela mitt vuxna liv har jag alltid velat vara duktig och lidit av hög prestationsångest, jag var den idealiska tjejen som alltid gav 120 procent och som alltid var flexibel, ansvarstagande, duktig, hjälpsam och jag var alltid så glad. När jag gick in i väggen drabbades jag av en sådan oerhörd tomhet och tappade hela mig själv och min personlighet. En dag brast allt på ett obeskrivligt sätt och jag kunde inte ens äta, sova eller träffa människor. Jag sökte länge efter något att fylla tomheten med och matlagningen blev till slut min stora passion. I köket kunde jag helt prestationslöst ”jobba” i min egen takt, på mitt eget sätt utan att ens vara duktig. Det visade sig att jag hade talang för matlagning utan att behöva ”jobba” för det och idag inspirerar jag andra i köket.

Ditt/ert bästa tips för att koppla av? Att koppla av är något jag har lärt mig de senaste 2 åren. Jag har annars alltid gått på högvarv. Mitt bästa tips för avkoppling är att spendera mycket tid i naturen. Det finns inget som läker själsliga sår så bra som långa promenader i skogen oavsett årstid. Seglinng/båtliv är också oerhört avkopplande men dock bara under sommartid. Där finns inte klockor, tv, mobil eller internet och det är bara du, vinden och vattnet som existerar. Att dansa är bra avkoppling för min egen del, jag dansar zumba hemma, nästan varje dag.

Länka till ett av dina/era absoluta favoritinlägg som du/ni själv lagt upp och varit supernöjd med? Oj! Rent bildmässigt så är jag väldigt nöjd med min pappas schackrutor men textmässigt så gillar jag när jag skrev om mitt gynekologbesök, jag fick oerhörd respons på det inlägget som jag först knappt vågade publicera men som bekräftade att jag faktiskt bloggar på ett unikt sätt ganska olikt andra matbloggare.

Vilka andra sociala medier använder du/ni förutom bloggandet? Facebook såklart! MATSAFARI har en egen (gilla gärna) och jag har även en privat. Sen finns jag på en del fotosidor där jag delar med mig av mina bilder, mat är nämnligen inte det enda jag fotograferar. Vill ni se några av mina ”konstverk” så hittar ni mig här.

Skulle du/ni kunna ta en timeout från mobil, dator och tv på en vecka? Just nu har jag en ofrivillig timeout från min tv. Det gick nämnligen sönder för en vecka och en dag sedan. Jag har klarat mig ganska bra och jag har inte saknat den så mycket. Mobilen skulle just nu inte vilja vara utan eftersom min sambo är på turné igen i USA och det enda sättet vi kommunicerar på just nu är sms. Hans sms skulle jag absolut inte vilja vara utan! Dator, nej aldrig utan den! Även om jag så åker på semester så har jag med den. Jag älskar att koppla av med lite bildredigering men internet skulle jag lätt klara mig utan.

Vem i matvärlden skulle du/ni helst vilja träffa och varför? Jag gillar Leif Mannerström och skulle gärna vilja träffa honom, han är så otroligt ödmjuk i sin matlagning och säger GOTT!! om nästan allt han äter i tv.

Jag skulle vilja träffa Tina Nordtröm också bara för att få hennes recept på ramlösasill! Jag har ätit den sillen och försökt återskapa receptet men inte lyckats fullt ut! Vad är hemligheten Tina?????

Vilken maträtt lagar du/ni helst och varför? Är man matbloggare så lagar man nästan aldrig samma maträtt två gånger eftersom det skulle bli tjatigt att posta samma recept om och om igen. Men jag lagar ibland recept som jag väljer att inte posta på bloggen, ibland behöver man en paus från att lägga upp maten snyggt på sina snyggaste tallrikar, fotografera innan man äter och analysera receptetet under tiden man njuter av den. Då blir det ofta någon medium-rare köttbit med en läcker potatisgratäng och rödvinssky på ”ful-tallrikarna”. Det är gott! Som Leif Mannerström skulle sagt.

Finns det något i matväg som du/ni tycker är överskattat? Nej, ordet överskattad och mat hör inte riktigt ihop i min värld.

Vad skulle din/er sista maträtt vara? Det skulle nog bli min bloggpaus-rätt medium-rare biff med potatisgratäng. Om jag var tvungen att bara leva på en enda råvara tills jag dör så skulle det lätt bli valet POTATIS!

Vilken krydda skulle du/ni inte klara dej utan? Oj, svartpeppar är en bra grej som jag använder ofta men även vitlök är något jag använder nästan dagligen. Jag tror inte jag skulla klara mig utan dom två.

Det var mina svar och jag skickar nu utmaningen vidare till :

ESTER som bloggar på ESTERS HÖRNA

EMMA som bloggar på MAT OCH GLASS

ELEONORE som bloggar på FIKA MED ELEONORE

Hihi det blev många bloggare på bokstaven E!

 

 

 

 

Att göra egna tortillachips är ingen konst, inte svårt eller ens tråkigt på något sätt! Ikväll blir det tortillachips och skräckfilm och jag hoppas att filmen inte är så läskig att jag inte kan sova för i morgon ska upp tidigt och då vill man ju inte vara trött. När det kommer till vädret ja då  piskar regnet utanför fönstret och det är lite synd om alla Hultsfred-studenter som firar sin stora dag just idag.  Ha en riktigt mysig fredagskväll

🙂

TORTILLACHIPS ( en lagom skål)

  • 8 tortillabröd
  • 1/2 dl riven texmex ost

Gör så här. Skär ut trekanter av tortillabrödet.Strö ut bitarna på en plåt. Strö lite ost på varje tortillatrekant och ställ in i ugnen i ca 200 grader i 10 minuter.

Jag har ett recept som många mejlar mig och frågar efter. Det finns inget annat recept som jag har lämnat ut här på bloggen som har blivit lika populärt som det här. Många barnfamiljer har mejlat och tackat och jag blir så glad när jag lyckas inspirera andra människor att våga lyckas i köket. Det roliga med det här receptet är att det var en vild improvisation en gång och receptet blev till slut ett av mina mest lagade. Tyvärr är det ju så att man som matbloggare nästan aldrig äter samma rätt två gånger eftersom det liksom inte går att skriva om spagetti och köttfärsås varje dag! Så nu kör vi en favorit i repris! Glaserade revben med honung och chili! Gillar du mat-orgasmer? JA då är det här ett recept för dig!

REVBEN TO DIE FOR ( räcker till 2 hungriga pers)

VATTENKOK:
500-800 gr tjocka revben
Ca 5 dl vatten ( det ska täcka revbenen)
8 svartpepparkorn
8 vitpepparkorn
2 krossade vitlöksklyftor med skal och allt
1 tesked chiliflakes
GLAZE:
2 dl muscvadosocker
1 dl soja
2 dl flytande honung
2 pressade vitlöksklyftor
2 dl ketchup
3 teskedar tabasco med chipotle
1 tesked rökig chipotle chili flakes
Gör så här: Blanda ihop uppkoket genom  att lägga vatten, kryddor och kött i en kastrull. låt köttet puttra på svag värme i ca 1,5 till 2 timmar. Skumma av eventuellt fett som flyter upp.Sätt ugnen på 100 grader och koka upp glazen. Börja med att försiktigt smälta socker, soja och honung på låg värme, tillsätt ketchup, pressad vitlök,tabasco och chipotle flakes. Koka upp och pensla sedan revbenen med glazen. Ställ in revnbenen i ugnen och tag ut dem varje kvart för att pensla med ytterligare glaze. Revbenen är färdiga när köttet nästan ramlar isär. Det tar ca 2,5  timme för revben med en vikt på 1 kg. Det tar sin tid men oj, så gott det blir! Pensla med glaze innan servering också. ! Gör det här receptet, det är en riktig smakupplevelse!

Jo då du läste rätt, granskott! Enligt bondepraktikan så ska man äta granskott för att bota vårtrötthet! För visst är vi trötta på våren som så envist hänger sig kvar och visst längtar vi efter sommaren! Granskotten innehåller viktiga vitaminer och mineraler och användes förr i inläggningar, te och i matlagning och det fanns fattigdomstider i Sverige då människor faktiskt levde på bark, svamp och granskott. Allt eftersom frukt och grönsaker började importeras föll det nyttiga granskottet lite i glömska. Så nu är det dags för en liten påminnelse, vad sägs om en härlig efterrätt med jordgubbar, marinerade i lime med lite mynta och färska granskott? Här kommer receptet!

LIMEMARINERADE JORDGUBBAR MED MYNTA OCH GRANSKOTT ( ca 6 portioner)

  • 1 liter färska jordgubbar
  • 1 lime
  • 3 msk hackad färsk mynta
  • 4 granskott, sköljda i vatten
  • 1 burk kesella kvarg
  • Chokladströssel (kan uteslutas eller bytas mot riven mörk choklad)

Gör så här: Skölj, rensa och snoppa jrdgubbarna. Dela dem på mitten med en kniv och lägg dem i en skål. Pressa limesaft från en lime över jordgubbarna. Lägg i den hackade myntan och ställ in jordgubbarna i kylen ett par timmar så alla smaker gifter sig. När det är dags för efterrätten så lägger du ca 2 msk limemarinerade jordgubbar på en tallrik, strö över de sköljda granskotten och servera med en klick kesella kvarg till.

Det här är gott:) Inte alls så himla onytttig heller som en del efterrätter kan vara.