Jag kan vara världens tråkigaste människa att semestra med eller så är det helt enkelt någon form av bokstavssjukdom jag lider av. Min mamma har aldrig tvekat på det sistnämnda och när man tänker efter så skulle det vara en lösning på många av mina problem om jag hade en sån där sjukdom. Allvarligt, jag tror att jag är HELT normal, oavsett. Det där med semester…Om tre veckor är det dags, jag ska för första gången i mitt liv åka till Frankrike. Varje gång jag ska åka någonstans så pluggar jag på som tusan, lär mig allt om landet, sevärdheter, kultur och allt som är värt att veta. Jag lär mig så mycket att det inte finns något nytt att upptäcka när jag väl entering the country och hela semestern blir egentligen för egen del ganska tråkig! Jag har rättat en och annan turistguide genom åren, lärt invånarna själva lite av deras historia och för en medresenär är jag egentligen en guldgruva att ha med sig.  Nu inför den här resan försöker jag inte bry mig så mycket, inte plugga, inte kontrollera allt hela tiden… men ett beteende av den här typen av kontrollbegär som jag lider av, sopar man inte under mattan bara så där ( inte ens 3 års terapi har hjälpt nämnvärt ska ni veta) och förra veckan väckte jag min sambo eftersom jag låg sömnlös och undrade hur busstationen i Köpenhamn såg ut. Sådana frågor ställer man inte till en sambo som varit i stort sett i alla länder i hela världen och särskilt inte mitt i natten. Kunde jag somna om ? Nej, jag fick gå upp och googla skiten! Sån är jag! Bokstavssjuk eller inte!

LAMMFÄRSBULLAR ( 4 pers)

500 gr ekologisk lammfärs från Ekomarknaden

1 dl ströbröd

1 dl ekologisk mjölk

1 ekologisk ägg

1 gul lök finhackad

1 pressad vitlöksklyfta

2 krm kryddpeppar

1 krm vitpeppar

1 krm svartpeppar

1 krm salt

1 msk smör till stekning av köttbullarna

 

Gör så här: Blanda först ströbröd med mjölk i en bunke och låt detta stå och svälla i 10 minuter. Finhacka löken och pressa en vitlökklyfta och stek detta gyllenbrunt i en stekpanna. Låt löken svalna något innan du blandar den med färsen. Tag fram en ny bunke till färssmeten. Blanda lammfärsen med alla kryddor och den stekta löken. Blanda sedan ner ströbrödblandningen och ett ägg. Rör ihop alla ingredienserna med en varsam hand. Rulla sedan färssmeten till bollar i valfri storlek. Om du tycker det är svårt att forma till runda bollar fukta händerna med lite vatten. Stek sedan lammbullarna på medelvärme i en stekpanna med smör.

12 Thoughts on “KÖTTBULLAR PÅ LAMMFÄRS

 1. Jag gillar också att läsa om landet/platsen dit jag är på väg, men faktiskt på senaste tiden har jag lugnat ner mig. Varför så vet jag inte 🙂 Härligt med Frankrike.

  • matsafari on april 9, 2013 at 6:23 e m said:

   Glädjen försvinner ju egentligen genom att inte bli överaskad. Det är väl liksom lite meningen med att resa, att upptäcka och utforska och lära sig. Om man redan vet allt i förväg? Ja då är det ju som att öppna ett paket fast man redan vet vad som ligger inuti.
   Den här gången ska jag försöka lägga band på mig! Den här gången vill jag bli överaskad, ta det som det kommer och leva för dagen. Det gör jag aldrig annars. Då kanske det blir semester på riktigt och förhoppningsvis återvänder man utvilad, inspirerad, nytänd och glad 🙂

 2. Haha, googla på du 😉 du är för härlig!

  Varken lammfärs eller viltskav har testats här… men jag följer dig och dina recept 🙂

 3. Haha du är ju för go 🙂

 4. Varje gång jag och min sambo reser ihop ångrar vi att vi INTE läst på och INTE köpt någon form av guidebok. För vi gillar att gå runt och upptäcka. Ofta brukar vi i allafall få med oss någon tidnings res-bilaga för lite tips. Oftast är det bra restaurangtips i dessa tidningsguider. Vi hamnade på en grym restaurang på en bakgata i Cagliari (Sardinien) efter att ha läst ett resereportage i Damernas Värld. Gissa om gubben som ägde restaurangen blev förvånad när vi berättade det:)

  • matsafari on april 10, 2013 at 11:53 f m said:

   Det är svårt det där att hitta någon form av balans mellan att läsa på för mycket eller för lite.
   Damernas värld är ju inte det första man tänker på när det kommer till restips eller god mat! Kanske ska köpa senaste numret haha.
   Sardinien låter som ett härligt resemål! Skulle gärna åka dit:)
   Kram

 5. Vi läser gärna på men inte så att vi kan historia och annat utantill. Men om restauranger, caféer, mat och liknande kan vi läsa på Tripadviser, bloggar och andra ställen i en evighet innan vi ska iväg. Vi vill ju så gärna veta vart man äter godaste maten, glassen, kakorna osv… dricker de godaste drinkarna, har vackraste utsikten… Men också undvika ställen som andra helt ratar och fått äcklig mat, dålig service eller blivit magsjuka på:)

  • matsafari on april 10, 2013 at 11:51 f m said:

   Smart tips där med att kolla tripadviser när det kommer till mat, för god mat får man ju helt enkelt missa! Annars tänker jag den här gången bara glida runt. Ramla in på hak och hoppas att maten är god, utsikten är fantastisk och att drinkarna är godtagbara:)
   Äcklig mat, magsjuka och ful utsikt vill jag helst undvika!
   KRAM PÅ ER <3

 6. Lammkött är alltid godast…

  Jag är ganska ointresserad av att plugga på. Jag tror att jag får min beskärda del i jobbet. Sedan verkar det som om min hårddisk är full, för så fort jag lyssnar på något föredrag om en plats historia, så är det som bortblåst efter bara en liten stund. I och för sig finns det fördelar med också denna typ av bokstavssyndrom Jag kan besöka Kalmar slott HUR många gånger som helst och alltid bli överraskad av informationen. -Jaha, byggdes slottet då? Nähä, hade Erik den XIV det här rummet som toalett? Mhm…

  Kram!

  • matsafari on april 10, 2013 at 11:49 f m said:

   Haha I wish jag var lite mer som du:) Fast när jag tänker efter kan jag vara lite så ibland när det gäller vissa grejer. En del saker går bara inte in i pannbenet hur mycket jag än försöker. Som tur är så har jag kommit till den punkten att jag faktiskt förstår att ”Okej, det är ingen idé med det här”.
   KRAM

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

WordPress spam blocked by CleanTalk.

Post Navigation