Pannkakans form och struktur varieras över hela världen. Och här i Sverige använder vi gärna ordet pannkaka som metafor. Ordspråk som ” Det blev bara pannkaka av alltihop!” eller ”Upp som en sol, ner som pannkaka” har du säkert hört både nu och då och varför vi har en sådan nedlåtande syn på just pannkakor vet jag faktiskt inte. Själv tycker jag pannkakor är något bra, positivt och gott! Och kanske det bästa av allt, det är riktigt bra, billig och enkel vardagsmat!

Pannkakor känns väldigt svenskt kanske men pannkakor lagas faktiskt över hela världen men går under andra namn. I Thailand heter det roti, i Ryssland heter det blinier i Frankrike kallas dom för crepes!  Och så har vi alla varianter av pannkakan också…Som fläskpannkakan. Jag gör min på bacon, en del använder rökt sidfläsk eller skinka. Men en sak är säker….Fläskpannkaka får mig att minnas barndomens glada dagar när jag hjälpte farmor i köket och farfar  i lagårn. Var gång jag” ätért” så tänker jag på dom och på gården långt ute i skogen  där de tappert drev sitt lantbruk. Och farmors hemmagjorda lingonsylt, den gick inte av för hackor! För lingonsylt ska det va, i mängder!

FLÄSKPANNKAKA ( 4 pers)

 • 3 dl vetemjöl
 • ½ tsk salt
 • 5 dl mjölk
 • 3 ägg
 • 3 msk smält smör
 • 1 paket tärnat bacon ( ca 200 gr)

Gör s här:Värm ugnen till 225 grader.Blanda mjöl och salt i en bunke. Vispa i hälften av mjölken och allt smör och vispa till en slät smet. Vispa i resten av mjölken och äggen. Om du har tid låt gärna smeten svälla i cirka 30 minuter. Smöra en rymlig ugnsfast form, lägg i tärnat bacon och ställ in i ugnen i ca 5 minuter tag ut formen igen och häll i smeten. Grädda pannkakan i ugnen i ca 20-25 minuter. Serveras med massor av lingonsylt!

10 Thoughts on “UPP SOM EN SOL, NER SOM EN FLÄSKPANNKAKA

 1. Fläskpannkaka is the shit 🙂

 2. Det är gott det! Men får alltid prestationsångest för jag inte kan göra så fin fläskpannkaka som min syster. Hennes sväller upp som ett månlandskap medan min brukar bli platt som en………pannkaka ;). Jag brukar ha äpplemos till det är jättegott!

  • matsafari on december 5, 2012 at 1:00 e m said:

   Jag är säker på att du gör massor av andra saker…bättre än din syster. Då kan ju hon få vara kung på fläskpannkaka om du är kung på äppelmos till exempel;)

 3. Jag tillhör den där kategorin som faktiskt inte gillar pannkakor. Inte i någon form. Tyvärr gillar jag väldigt mycket annat som är gott och fettbildande så nu ser jag själv ut som en fläskpannkaka! Men kramgod är jag förstås. Alltid något. Kram!!!

 4. Ja, alla pannkakor men inte just fläskpannkaka.

 5. Haha pannkakor används oftast som en negativ metafor ja… Men min kollega säger alltid ”Det är skillnad på skit och pannkaka”… Det är nog den enda positiva omskrivningen som jag kommer på.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

WordPress spam blocked by CleanTalk.

Post Navigation